Ponuda 8B Capital S.A.: Iskustvom i finansijama Željezaru bi vratili na svjetsku scenu proizvođača čelika

Kompanija 8B Capital S.A. registrovana je u Luganu-Švajcarska i njenu ponuda za zakup pogona nikšićke Željezare danas je Komisija ocijenila validnom. Prijava te kompanije jedna je od tri koje su pristigle na javni poziv koji je objavila Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) za zakup više proizvodnih pogona njene ćerke firme Željezare.

Na otvaranju ponuda je pročitano pismo namjera koje je, kako je saopšteno, potpisao predstavnik te kompanije Igor Šamiz. Navedeno je da se 8B Capital kapital se nalaz u dugodišnjim partnerskim odnosima sa više kompanija u svijet, te da imaju finansijsku pomoć od jednog fonda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata čiji doprinos bi u zakupu Željezare naknadno dostavili.

„Mi bismo primijenili sve svoje iskustvo i finansijsku pomoć kako bi Željezara Nikšić uspjela da se vratin a zasluženo mjesto koje zZavod treba da zauzima na svjetskoj sceni proizvođača čelika“,navedeno je pismu namjera koje je sastavni dio prijave.

Njihov uslov je da, ukoliko budu izabrani kao najbolji ponuđač, u ugovoru bude navedeno da pored oglašenog zakupa na period od pet godina, traže još pet, te da im ukoliko za tri-četiri godine pokažu da su ostvarili planirano omogćui otkup željezarinih pogona.

Smatraju da bi smanjenjem troškova za pet odsto proizvodnju povećali za 30 procenata.

„U prvo vrijeme bismo pokušali da ostvarimo neprekidan ciklus proizvodnje u tri smjene kako bi moglo da se proizvodi 2.500 gotovih proizvoda mjesečno“, navode.

Predlaži i plan razvoja proizvodnje u Željezari koji bi se odvijao po fazama. U prvoj obavili bi tehničko-tehnološki pregled i utvrđivanje potrebnih investicija radi pripreme proizvodnje i pomoćne opreme za neprekidan proizvodan proces.

„Na osnovu ugovora sa prethodnim vlasnicima i utvrđivanja stanja opreme za poslednjih deset godina, nivo potrebnih investicija za obnavljanje postojeće opreme i svaranje uslova za ponovno pokretanje proizvodnje u pomenuta dva preduzeća iznosi 5,5-6 miliona eura“, plan je 8B Capital-a

U prvom mjesecu bi počeli sa 25 angažovanih radnika da bi u šestom mjesecu zakupa taj broj bio 150.

„U prvih nekoliko godina razvoja planirano je da se postepeno poveća obim proizvdnje gotovih proizvoda od 30.000 tona kovanog čelika godišnje. Osim obima proizvodnje planirano je da čelik bude konkurentan po kvalitetu u zemljama Evropske unije kao i po cijenama na evropskom i svjetskom tržištu“.

U drugoj fazi razvoja planiraju ulaganja u Kovačnici kako bi povećali kapacitete i samim tim obim proizvodnje kovanih ugljeničnih čelika i legura  do 5.000 tona mjesečno.

„Planiramo povećanje godišnjeg obima proizvodnje na 60.000 tona kovanog čelika, na kraju pete godine od dana potpisivanja ugovora o zakupu postepeno bi se povećao broj radnika u proizvodnji“.

Već u trećoj fazi razvoja plan im je da godišnja proizvodnja bude  60.000 tona gotovih proizvoda, a na osnovu analize tržišta betonskog čelika, prije svega u regionu, investiraćeu opremu za neprekidno livenje i kombinovana postrojenja za valjanje. To bi im, navode u pismu, omogućilo da proizvode 120.000 tona armiranog betona i 60.000 tona „kovina od specijalnog čelika“.

„Dostigavši takav obim proizvodnje  fabrika će učvrstiti svoj položaj kao pouzdan proizvođač koji je konkurentan na regionalnom i na svjetskom tržištu čelika“.

Biljana Brašnjo

foto:RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA