Ponovo poništen tender Opštine Pljevlja za dodjelu peleta

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je, po drugi put, tender za nabavku peleta, koji se građanima isporučuje po subvencioniranim cijenama.

Oni su usvojili žalbu bjelopoljskog preduzeća “Mikro-Mont” i poništili odluku Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode Opštine Pljevlja.

Opština je nedavno poništila tender za nabavku peleta, koji se građanima isporučuje po subvencioniranim cijenama, iako je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki nakon žalbe jednog od učeniska tendera, preduzeća Mikro-Mont iz Bijelog Polja, poništila odluku o izboru najpovoljnije ponude i naložila lokalnoj upravi da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti.

“Mikro-Mont” je u žalbi naveo da je odluka Opštine Pljevlja o poništenju tendera nezakonita jer nije postupila po rješenju Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Komisija je i predmet Opštini Pljevlja vratila na ponovni postupak i odlučivanje i naložila Sekretarijatu da u roku od 15 dana od dana objavljivanja rješenja otkloni nepravilnosti i o tome obavijesti Komisiju u roku od tri dana od dana otklanjanja nepravilnosti.

Opština je obavezana da preduzeću “Mikro-Mont” nadoknadi troškove postupka na ime sastava žalbe u iznosu od 484 eura.

Komisija za zaštitu prava konstatuje da Opštna nije postupila po rješenju Komisije za zaštitu prava od 9. maja kojim je poništila prethodnu odluku Opštine od 14. marta o izboru najpovoljnije ponude i predmet vratila na ponovni postupak i odlučivanje zbog nepotpuno i nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja.

Kako se navodi u obrazloženju presude, Opština je bila dužna da u postupku izvršenja rješenja Komisije pregleda i ocijeni ponude ponuđača “Jasen” iz Pljevlja, i novo rangiranje ispravnih ponuda.

Komisija nije prihvatila argumentaciju Opštine da je tender poništila zbog načela ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti jer je ponuda “Mikro-Monta” kao drugorangiranog ponuđača, skuplja za 56.403 eura bez uračunatog PDV-a, odnosno za 68.247 eura sa uračunatim PDV-om, “što je cijena jednog trosobnog stana sa centralnim grijanjem u strogom centru Pljevalja ili 346 tona peleta natovarenih na konvoj od 15 šlepera”.

Komisija smatra da je Opština prije pokretanja postupka javne nabavke, radi određivanja procijenjene vrijednosti predmeta nabavke, imala mogućnost da istraži tržište i na taj način vodi računa o poštovanju načela ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti upotrebe javnih sredstava u odnosu na procijenjenu vrijednost javne nabavke.

Opština Pljevlja od 2015. u svrhu smanjenja zagađenosti životne sredine u gradu, koje je posebno izraženo u zimskom periodu zbog loženja uglja subvencionira ogrev na bazi drveta za građane koji imaju za to uslove.

“Čuvajući ugled svoje Opštine, kao i svoje lično dostojanstvo, donosimo jedinu ispravnu odluku: poništava se otvoreni postupak javne nabavke peleta za grijanje, jer niko od nas nije spreman da časti bilo koga toliki novčani iznos, od čega polovinu plaćaju građani iz svog džepa a druga polovina su budžetska sredstva, koja su takođe sredstva naših građana. A posebno, što formalna greška u izjavi za ponuđače ne košta toliko, odnosno niko od toga ne trpi bilo kakvu štetu. U protivnom, brujali bi mediji o našem nepoštenju i korupciji i bili bi obilježeni od strane svojih sugrađana”, navodi se u obrazloženju Odluke o poništenju tendera.

Opština je tender za prikupljanje ponuda za nabavku peleta raspisala 29. januara.

Nakon završetka roka za prikupljanje ponuda, Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode je 14. marta, kao najpovoljniju izabrao ponudu lokalnog preduzeća “Jasen”, dok su ponude preduzeća “Mikro-Mont”, zatim zajednička ponuda preduzeća “Javor Internacional” Pljevlja i “Nikola” Berane, kao i preduzeća “Eurozox” ocijenjene kao ispravne i rangirane kao drugoplasirane, trećeplasirane i četvoroplasirane.

“Jasen”je ponudio pelet po cijeni bez PDV-a u iznosu od 440.100 eura, a “Mikro-Mont” po cijeni bez PDV-a u ukupnom iznosu 496.503 eura. Ponuđene cijene treće i četvrto rangiranih su bile znatno skuplje i bez PDV-a su iznosile 536.679 eura i 580.165 eura.

Foto: Goran Malidžan

NIKŠIĆ PROGNOZA