Pogoni „Biotela“ utihnuli, radnici traže zaostala primanja

Radnici prve peletare na sjeveru države prije deset godina nijesu mogli ni da naslute da će i pogoni u kojima je zaživjela proizvodnja dijeliti sudbinu fabrika kojih već decenijama nema. „Biotel“ je trebalo da donese i poslovne i ekonomske promjene Andrijevici. Tako se govorilo na otvaranju.

„Kompletna proizvodnja ima kupca, to je na domaćem tržištu oko 10%, a ostatak imamo ugovorenu prodaju na italijanskom tržištu. U fabrici je zaposleno 30 radnika i mi mislimo da će oni ovdje i doživjeti starost u ovoj fabrici“, kazao je Veselinko Mijajlović, vlasnik fabrike za proizvodnju peleta „Biotel“, još u novembru 2014. godine. 

Iz hala međutim niko neće u penziju već na neki drugi posao ili biro rada jer su veliki pogoni Biotela utihnuli.

Ugasila se i nada radnika. Kapiju nijesu su prešli od decembra prošle godine. Tada su odlučili da obustave proizvodnju jer im, tvrde, izvršni direktor Vladimir Mijajlović nije isplatio zarade i doprinose.

„Skoro godinu dana ne primamo ništa. Fabrika je stala, obećavano je dosta toga“, navodi Dragan Guberinić, radnik fabrike. 

„Tačno tri mjeseca nije isplaćeno što se tiče mene. I radni staž koji već duži period nije plaćan neki punih pet godina. Mislim da bi trebalo da nas ispoštuje jer smo maksimalno trudili se i radili i prekovremeno i kako je god zahtijevao“, navodi radnik Duško Mišković. 

Mijajlović pak tvrdi drugačije. Obećava da će riješiti problem.

O tome, kako je rekao u telefonskom razgovoru, ne želi javno da govori. U sudskom procesu koji je pokrenut, dokazaće da su radnici za 96 radnih sati mjesečno bili dobro plaćeni. Što oni ne osporavaju. Imaju međutim svoje argumente.

„Preko 200 sati je bilo. Već u zadnje 2-3 godine to je bilo malo umanjeno zbog njegove odluke, gdje su se sati odnosili oko nekih 100 sati mjesečnih. Ali to su sve noćne izmjene bili radni sati“, ističe jedan od zaposlenih, Petar Vesković i navodi da im to nije bilo plaćeno.

Mišković ističe da je 2021. godine imao povredu na radnom mjestu u prekovremenim satima, koji, tvrdi, nijesu plaćeni. 

„Invalid sam 52% imam procjenu invaliditeta, tako da ni od firme ništa nisam dobio. Da mi bar uplatite doprinose jer od 2019. godine ja imam tu i papir da to nije ništa uplaćeno i da ne mogu ni na zavod da odem“, poručuje Mišković. 

Mijajlović je za dogovor sa radnicima koji, kako kaže, imaju svoja prava, te da i on, kao izvršni direktor Biotela, ima pravo da na sudu demantuje glasine o navodnim višemjesečnim dugovanjima prema zaposlenima i opštini.

S druge strane, žale što je lijepa priča o perspektivnoj fabrici imala neočekivan obrt sa neizvjesnim epilogom.

foto: RTCG screenshot

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA