Pogledajte preporuke eksperata ODIHR-a na Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Preliminarno mišljenja eksperata ODIHR-a o crnogorskom Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja sjutra će se naći pred Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu. Mišljenje sadrži niz preporuka i smjernica za unapređenje postojećeg zakonodavnog okvira u oblasti finansiranja političkih subjekata.

1. Procijeniti javno finansiranje redovnih aktivnosti političkih partija i razmotriti prilagođavanje odgovarajućih iznosa, uz pažljivo razmatranje balansa sa privatnim finansiranjem.

2. Razmotriti proširenje mogućnosti za javno finansiranje i na partije koje nisu zastupljene u parlamentu ili opštinskim skupštinama, kako bi se osiguralo da i neparlamentarne i novoosnovane stranke budu kvalifikovane.

3. Dalje ojačati i primijeniti u Zakonu odredbe koje se odnose na trošenje javnih sredstava namijenjenih ženskim organizacijama, uz obezbjeđenje odgovarajućeg praćenja i nadzora rashoda, te srazmjernih sankcija u slučaju zloupotrebe.

PREPORUKA B.

1. Razmotriti povećanje procenta javnog finansiranja predizborne kampanje, dajući veću težinu broju glasova, kako bi se prepoznala minimalna podrška koju je partija dobila, ispod izbornog cenzusa za dodjelu mandata u parlamentu.

2. Preispitati rokove za preraspodjelu javnih sredstava za izborne kampanje, obezbjeđujući raniju isplatu, po mogućnosti ubrzo nakon raspisivanja izbora.

PREPORUKA C.

1. Detaljnije regulisati podršku u naturi od strane privatnih donatora, praveći razliku između usluga koje se pružaju besplatno ili po cijeni nižoj od tržišne, i onih koje bi bile plaćene da su pružene drugim klijentima.

2. Zahtijevati sveobuhvatan popis zajmova u godišnjim izvještajima političkih partija, uključujući detaljne uslove i odredbe, te obezbijediti da neizmireni krediti, kao i oni koji nisu plaćeni do konačnog izvještaja o finansiranju kampanje, budu smatrani donacijama.

3. Zakonom definisati članarine i sponzorstva kao doprinose kako bi se spriječilo njihovo korišćenje za zaobilaženje ograničenja donacija.

PREPORUKA D.

1. Razmotriti uvođenje mogućnosti u zakon da se omogući donacija od međunarodnih političkih organizacija/udruženja za podršku nacionalnim ograncima u izgradnji partija i obrazovanju, uz uslov da se ti doprinosi ne koriste za finansiranje izbornih kampanja ili davanje prednosti jednim partijama na štetu drugih.

2. U Zakonu predvidjeti razumna i proporcionalna ograničenja u vezi sa finansiranjem izbornih kampanja od strane trećih strana, uz primjenu istih limita finansiranja kao i za političke partije, te uvođenje obaveze prijavljivanja trećih strana kako bi se spriječilo zaobilaženje ograničenja.

PREPORUKA E.

1. Zakonom precizirati obaveze godišnjeg izvještavanja, uključujući donacije koje je partija primila, prihode, zajmove i dugove, kao i sve rashode.

2. U Zakonu ustanoviti dosljedne i jasne obaveze revizije za političke partije.

3. Izmijeniti član 51. Zakona kako bi se obezbijedilo trenutno objavljivanje izvještaja o izbornoj kampanji po prijemu, te obezbijediti da izvještaji ostanu dostupni dovoljno dugo za javni uvid.

PREPORUKA F.

1. Izmijeniti Zakon kako bi politički subjekti mogli podnositi dopunsku dokumentaciju tokom disciplinskog postupka, te obezbijediti dovoljno vremena za osporavanje postupaka.

2. Dopuniti Zakon davanjem jasnih i čvrstih proceduralnih garancija političkim partijama za osporavanje odluka Agencije u razumnom vremenskom roku.

3. Proširiti istražna i inspekcijska ovlašćenja Agencije za nadzor, uz direktan pristup potrebnim bazama podataka radi efikasnog nadzora političkih partija i finansiranja kampanja.

PREPORUKA G.

1. Temeljno preispitati i standardizovati sankcije predviđene Zakonom kako bi se otklonile nedosljednosti, uz redovnu procjenu novčanih kazni na osnovu indeksacije, kako bi se očuvala njihova efikasnost, proporcionalnost i preventivni efekat kroz vrijeme.

Foto: OSCE

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA