Podgorica: Prihod od skuplje vode „poješće” veće plate

Prihod koji će podgorički Vodovod ostvariti po osnovu uvećanih računa za utrošenu vodu neće donijeti veliki benefit preduzeću jer će taj prihod „pojesti“ povećanje plata po osnovu Granskog kolektivnog ugovora za stambeno-komunalnu djelatnost, saopštio je Mirko Vukčević, predsjednik Odbora direktora Vodovoda. Januarski računi za utrošenu vodu koji su isporučeni Podgoričanima uvećani su za pet odsto što je u prosjeku oko 40 centi, dok su za privatna lica računi umanjeni za oko 23 odsto što je u prosjeku 9,10 eura, piše Gradski.

“Januarski računi za građane uvećani su za pet odsto, dok su za pravna lica smanjeni 23 odsto. Radi se o metogologiji obračuna na koju smo obavezni kao komunalno preduzeće prema Regulatornoj agenciji za energetiku. Ide se ka tome da se u narednim godinama izjednače računi za pravna i fizička lica. Vodovod nema uticaja na to, ali mora da reaguje prema Agenciji. Po osnovu povećanja cijena vode očekuje se prihod od oko 750.000 eura. Međutim, to povećanje neće donijeti veliki benefit preduzeću da bi se eliminisali dugovi koji su nastali u proteklom periodu. Prihod će značajno koristiti, ali je problem što se od januara isplaćuju plate prema novom Granskom kolektivnom ugovoru za komunalnu privredu koje su znatno uvećane, tako da će negdje taj benefit koji imamo od povećanja računa „pojesti“ povećanje plata”, rekao je Vukčević.

On apeluje na građane da regulišu dugove kako bi izbjegli troškove javnih izvršitelja.

“Smatram da su računi za vodu i dalje dosta niži u odnosu na račune koje građani plaćaju za struju, internet, tako da ukoliko ih redovno izmiruju onda računi nisu visoki. Problem je vjerovatno što mnogi građani nisu odavno plaćali vodu. Na mjesečnom nivou imamo 65 odsto redovnu naplatu faktura, a ostalih 35 odsto ide na zaostale dugove. Imali smo pravna lica koja su godinama dugovale za utrošenu vodu, vidim da je manadžmet pristupio isključenjima u pokušaju da se naplate od tih dužnika. Apelujem na građane da regulišu dugove kako ne bi stvarali dodatne troškove javnih izvršitelja. Vodovod nudi povoljnost isplate zaostalih dugova na 24 rate tako da je to mnogo jednostavnije rješenje nego da plaćaju sudske troškove”, naveo je Vukčević.

Predsjednik odbora direktora Vodovoda dodaje da su se od prvog dana susreli sa problemima.

“Pitanje koje je bilo goruće je isplata duga za prevoz i tu smo se sreli sa velikim brojem tužbi. Uspjeli smo da sklopimo dogovor sa mnogim radnicima tako da se na mjesečnom nivou isplaćuje taj dug. Drugi veliki problem koje preduzeće imalo je nemogućnost isplaćivanja redovnih doprinosa na plate. Odmah se pristupilo regulisanju tog problema. Takođe, pristupilo se i redovnoj isplati dobavljačima i za dug za električnu energiju jer preduzeće posjeduje veliki broj pumpi i motora koje troše veliku električnu energiju, posebno na pumpnoj stanici Mareza gdje imamao pumpe snage od 110 do 400 kilovata”, naveo je Vukčević.

Gubici na vodovodnoj mreži, kako navodi Vukčević, su najveći problem preduzeća.

“Vjerovatno će se menadžment truditi da iskoristi moderne tehnologije, imamo neke ponude određenih preduzeća za ugradnjom logera i pametnih vodomjera koji bi značajno poboljšali praćenje gubitaka na vodovodnoj mreži”, naveo je Vukčević.

On dodaje da u narednom periodu u planu imaju kvalitetne projekte za koja bi se mogla povući dodatna sredstva iz evropskih fondova.

“Očekujem da se brzo krene sa projektima koji su planirani još u prošloj godini – nastavak izgradnje vodovodne rmeže u Lješanskoj nahiji i Bratonožićima”, kaže Vukčević.

Završena sistematizacija radnih mjesta

Mirko Vukčević dodaje da je završena sistematitzacija radnih mjesta te da je poslata Sekretarijatu za komunalne poslove na saglasnost.

“Očekujemo brzo odgovor od Sekretarijata. Trenutno u preduzeću oko 560 radnika. Naše mišljenje je da je broj zaposlenih izuzetno visok s obzirom na mjesečne obaveze za plate i redovno funkcionisanje preduzeća. Međutim, deficitarni smo sa inženjerskim kadrom kao što su elektro i mašinski inženjeri, a prenatrpani sa administracijom. Menadžmet je uspio da smanji ogroman broj direktora i rukovodilaca kojih je, kako je ranije saopštio bivši zamjenik gradonačelnice, bilo oko 85. Mislim da će u novoj sistematizaciji to biti značajno smanjenje”, navodi Vukčević.

On dodaje da je u preduzeću povećana disciplina zaposlenih.

Foto: Screenprint/RTV Gradska

NIKŠIĆ PROGNOZA