Podaci Monstata: Nakon tri mjeseca cijene u januaru opet porasle

Nakon što su statističari posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježili pad potrošačkih cijena u januaru su cijene ponovo porasle, pokazuju podaci Monstata.

“Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. u prosjeku su više za 0,5%”, navodi se u saopštenju Monstat-a.

Ipak podaci Monstat-a kažu da su u januaru u odnosu na decembar meso, veće i povrće bili jeftiniji i to od 0,3 odsto do 2,7 odsto.

Pored toga podaci Monsata pokazuju i da je inflacije u januaru ove u odnosu na godinu ranije iznosila 4,4%.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: mlijeko, sir i jaja; električna energija; povrće; snabdijevanje vodom; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva; ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu; poštanske usluge; ulja i masti”, pokazuju podaci Monstat-a.

 (Foto: RTCG)

Potrošačke cijene u periodu januar-decembar 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 8,6%.

“Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u januaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva
(1,5%); Ostala dobra i usluge (1,3%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (1,2%); Hrana i bezalkoholna pića (1,1%); Alkoholna pića i duvan (1,0%); Komunikacije (0,9%); Rekreacija i kultura (0,7%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-2,7%); Prevoz (-0,7%); Restorani i hoteli (-0,3%). Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale”, navodi Monstat.

foto:RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA