Pod crnogorskom zastavom plovi 419 jahti, vlasnici većinom Srbi i Rusi

U crnogorski registar je do avgusta ove godine upisano 419 jahti, od kojih je 48 u vlasništvu državljana Crne Gore. Najbrojniji stranci koji registruju jahte pod crnogorsku zastavu su državljani i pravna lica iz Srbije i Rusije, objavila je Vlada na svom sajtu.

Državljani Srbije registrovali su u Crnoj Gori 117 jahti, a Rusije 116. Državljani Ukrajine u Crnoj Gori su registrovali 16 jahti, Bosne u Hercegovine 13, Sjedinjenih Američkih Država 12, a dvije državljani Turske.

U martu su, kako su tada pisali mediji, pod zastavom Crne Gore plovile 363 jahte, od kojih je u vlasništvu crnogorskih državljana bilo 42.  Tada su državljani Rusije imali 109 registrovanih jahti u Crnoj Gori 109 jahti, a Srbije 99.

U registar jahti su upisane sve jahte duže od sedam metara koje plove pod crnogorskom zastavom.

Za upis jahte u registar Uprave pomorske sigurnosti plaća se naknada od 30 eura po dužnom metru za jahtu na motorni pogon i višetrupnu jahtu, odnosno 20 eura po dužnom metru za jahtu na jedra.

Porez na upotrebu plovnih objekata je, međutim, već mnogo veća stavka za vlasnike jahti. Za plovilo duže od 20 metara tako je, recimo, po ovom osnovu potrebno izdvojiti 3.000 eura.

Veoma su skupe i naknade u marinama, osiguravanje, podizanje jahte na “suvi vez” itd.

Uz osnovni pregled jahte koji je obavezan prilikom registracije, Odjeljenje registra jahti UPS vrši i redovni godišnji pregled, redovni obnovni pegled i vanredni pregled.

Foto: Bokanews

NIKŠIĆ PROGNOZA