Pljevlja: Za poreze duguju 9,5 miliona eura

Građani i privreda opštini Pljevlja za poreze na nepokretnosti duguju oko devet i po miliona eura.

Od građana se potražuje oko pet miliona, a od pravnih lica četiri miliona, od čega “Vektra Jakić” u tim dugovanjima učestvuje sa dvije trećine.

“Mi smo uvidjeli da je problem naplata poreza od fizičkih lica i veoma intenzivno radimo da ažuriramo našu bazu poreskih obveznika. Imamo neažuriranu odnosno u određenom procentu i netačnu poresku bazu koju smo naslijedili 2002. godine od državne Poreske uprave, a ta baza je tada punjena na osnovu podataka koje su inspektori na terenu prikupljali. Poslije toga je urađen jedan softver koji nije bio kompatibilan sa softverima iz katastra, pa nismo po automatizmu mogli da preuzmemo bazu iz katastra gdje bi bili svi obveznici obuhvaćeni”, rekao je direktor Uprave lokalnih javnih prihoda Vladimir Džuverović.

Kazao je da je u planu da od 1. januara 2025. godine startuje novi poreski softver, kako bi imali potpunu i tačnu bazu.

Džuverović očekuje da će u narednom periodu potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti svesti na razumnu mjeru.

“Zakon o poreskoj administraciji dozvoljava upravi lokalnih javnih prihoda da otpiše potraživanja starija od deset godina”, rekao je Džuverović.

Kazao je da će Opština veoma brzo morati da radi rebalans budžeta zbog rasta prihoda.

“Do 30. septembra budžet je ostvaren u iznosu od 29.196.000 eura, što je na nivou ostvarenja od prethodne godine. S obzirom na to da nam je ostao još jedan kvartal i na osnovu naših projekcija mi ćemo prihodovati sigurno još pet miliona i 700.000 eura. Realno je da očekujemo da će ostvarenje budžeta ove godine biti rekordno i ostvariće se u iznosu od 34.845.000 eura”, rekao je Džuverović.

Foto: Vijesti/Goran Malidžan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA