Pljevaljski drvoprerađivači nezadovoljni javnim pozivom Uprave za šume: I poslije Brkovića, „Brković”

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima raspisala je javni poziv za rasprodaju stabala u dubećem stanju, a pljevaljski drvoprerađivači tvrde da su uslovi za dobijanje drveta za preradu diskriminatorski.

U saopštenju za javnost oni ističu da su bili ugroženi punu deceniju davanjem koncesija na šume Vektri „Jakić“, da nisu mogli da rade na širenju proizvodnje, a sada se traži kao glavni uslov dobijanja drveta broj zaposlenih. Vlasnici proizvodnih pogona ističu da ukoliko ne dođe do promjene uslova u javnom pozivu, da će vrlo brzo od 350 do 400 zaposlenih u 13 pljevaljskih drvoprerađivačkih preduzeća ostati bez posla.

– Gospodin Rajković morao bi da zna da je uslov za ulazak u EU decentralizacija, a ne tvrda centralizacija. Dosta je Brković zajedno sa favorizovanim kompanijama odavde odvlačio i uništavao. Treba li opet za jedan dan da se blizu 400 ljudi prijavi na biro rada kao što je to bilo 2006. godine? Dakle i poslije Brkovića, „Brković“. Ovo je pitanje našeg opstanka. Lijepo je to neko smislio da opet naše šume vuku oni koji su to i dosad radili – saopštili su pljevaljski drvoprerađivači i naglasili da je očigledno potrebno da se pojedinim drvoprerađivačima, koji su bili privilegovani tokom vlade DPS-a, obezbijedi ulazak u pljevaljske šume.

– Mnogi od tih drvoprerađivača su dobijali bespovratna novčana sredstva, a mi nismo imali mogućnost da nabavimo oblovu građu i vršimo redovnu proizvodnju. Sada oni imaju prednost jer su razvili svoje proizvodne kapacitete u vrijeme vladavine Demokratske partije socijalista – ističu pljevaljski drvoprerađivači.

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore saopštili su da će se javnim pozivom rasprodati 325.000 kubika drveta i da će ponude biti otvorene 30. jula.

Foto: Privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA