Pješčić razriješen, pa opet izabran za direktora Luke Bar

Odbor direktora Luke Bar moraće ponovo da bira izvršnog direktora državne kompanije. Tako je presudio Viši sud u Podgorici, kao drugostepeni organ, koji je potvrdio presudu Osnovnog suda iz jula ove godine, a odbio žalbu Luke Bar, za koju je utvrdio da je neosnovana.

Sud je odlučivao po tužbi jednog od kandidata na konkursu Momčila Jelića, koji je sada direktor Direktorata za željeznicu u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Jelić je tužbom zahtijevao da se poništi odluka upravnog odbora o izboru Pješčića za izvršnog direktora i da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata.

Na konkurs za izbor izvršnog direktora, osim Pješčića i Jelića, prijavili su se Savo Vujošević, Željko Ivanović i Dejan Keković. Uslove konkursa, kako su utvrdile službe Luke Bar, ispunjavali su Vujošević, Pješčić i Jelić, sa kojima su i urađeni intervjui.

Pješčić je nedavno verbalno napao Jelića u jednom lokalu u Podgorici, zbog čega ga je Jelić prijavio policiji, a Uprava policije podnijela krivičnu prijavu po nalogu osnovnog državnog tužioca. Pješčić je prijavljen zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

Jelić je u izjavi Upravi policije kazao da problem sa Pješčićem postoji od prije dvije godine, a u vezi je sa izborom izvršnog direktora Luke Bar.

Nakon intervjua, odbor direktora je izabrao Pješčića sa tri glasa za i jednim protiv 4. oktobra 2021. godine, dok je Jeliću lično uručeno obavještenje da nije izabran za izvršnog direktora i vraćena mu je dokumentacija koju je predao na konkurs.

IZ OdborA direktora Luke Bar AD, pak, tvrde da je Pješčić dostavio najkonkretniji i najrealniji Plan i program rada ‘Luka Bar’AD za mandatni period od četiri godine, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale kandidate.

„Odbor direktora od svog imenovanja u ovom sastavu, u martu 2023. godine, razmatrao je i donosio niz veoma teških i specifičnih odluka, po mnogim otvorenim i naslijeđenim pitanjima. Sa zadovoljstvom i uvjerenošću možemo konstatovati da smo sve odluke donijeli savjesno, profesionalno i stručno, a u najboljem interesu kompanije i zapošljenih u njoj. Istaći ćemo ovom prilikom donošenje novog Akta o sistematizaciji radnih mjesta, uvođenje obaveznog ocjenjivanja i vrednovanja rada svih zapošljenih, pokretanje aktivnosti na valorizaciji lučke imovine, niz realizovanih društveno odgovornih akcija o kojima ćemo javnost uskoro informisati, a kao najznačajniju izdvajamo sadnju 300 sadnica borova u lučkom području. Na sjednici Odbora direktora održanoj prošle sedmice, donešena je Odluka o provjeri diploma svih zapošljenih u ‘Luka Bar’AD. Po presudi Višeg suda u Podgorici i imenovanjem izvršnog direktora u ponovljenom postupku, kako je i naloženo, štitimo interese i poziciju ‘Luka Bar’AD, što je uostalom i naš posao i glavni cilj i motiv u radu“, navodi se u saopštenju Odbora. 

Foto: Luka Bar

NIKŠIĆ PROGNOZA