Perić o razdvajanju UPC i Uprave za katastar na četiri preduzeća: Brzopletost može skupo koštati

Vlada Crne Gore je sredinom decembra usvojila izmjenu Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, pa ćemo zahvaljujući toj odluci, od 15. januara ove godine zvanično umjesto jedne Uprave poreza i carina imati dvije institucije i to Poresku upravu i Upravu carina. Takođe, zahvaljujući istoj uredbi umjesto jedinstvene Uprave za nekretnine i državnu imovinu, imaćemo Upravu za nekretnine i Upravu za državnu imovinu. Ne samo da ćemo na ovaj način imati umjesto dvije institucije četiri, već ćemo samim tim imati i četiri direktora umjesto dva, pa sve to duplirano u broju odgovarajućih pozicija moći.

Izmjenama Uredbe propisano je da će Poreska uprava, Uprava carina, Uprava za nekretnine i Uprava za državnu imovinu početi sa radom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu izmijenjenog akta.

Prema ocjeni Srđana Perića iz pokreta Preokret, ako želimo efikasnu i pouzdanu javnu upravu, ali i državna preduzeća, onda se njihov razvoj valja bazirati na sposobnosti sistema da ima institucionalno pamćenje, ali i savjetodavni okvir koji će biti otvoren za nove ideje. U tom smislu je, kako kaže, sasvim neučinkovito kada sistemska rješenja prilagođavamo nečijoj površnoj trenutnoj procjeni ili želji za dokazivanjem, što često prati brzopletost koja se predstavlja kao inovativnost.

– Dva su upečatljiva primjera. Prvi je svakako spajanje Uprave prihoda i Uprave carina dok je resorni ministar bio aktuelni premijer. Sada je proces pošao u suprotnom pravcu. Bilo je mnogo bolje da prvo promislilo i sagledalo koji je optimalan model, bez ishitrenih zaključaka. Opet, čak i sama izmjena naziva iziskuje određene troškove – od promjena oznaka, pa sve do dopisnog materijala, ali i drugih pratećih troškova. Imamo sličan primjer Uprave za katastar i državnu imovinu gdje se sada realizuje ideja njihovog razdvajanja na dvije uprave, upozorava u izjavi za „Dan“ Perić.

Državne ustanove, kako ističe, treba da ostavljaju utisak pouzdanosti, stabilnosti, čime se stvaraju i pretpostavke da građani što lakše razumiju njihovu svrhu.

– One nose institucionalnu memoriju, te se ovakvim izmjenama otežava i usporava rad bilo kome ko istražuje njihov rad iz bilo kog razloga – bilo da se radi o medijima ili drugim državnim organima. Ovakve izmjene, spajanja pa razdvajanja tome ne doprinose. Imamo i primjer pokretanje državnog preduzeća Montenegro vorks za vrijeme 42. Vlade koji je osnovan sa idejom praćenja i analize privrednih subjekata u državnom vlasništvu, što će reći i sa određenim, ne malim uticajem nad njima – iako prethodno nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za tako što. Naredna, 43. Vlada je ušla u skraćeni postupak likvidacije tog preduzeća. Naravno i ovdje je pitanje troškova sasvim opravdano, jer se morao plaćati i nečiji angažman. Ono što izostaje jeste analiza racionalosti ovakvih odluka – kako prvog, tako i drugog koraka. To je važno da bi neko u budućnosti mogao iz tog iskustva steći znanje koje bi podrazumijevalo da se smanjuju potencijalne buduće greške u organizaciji javne uprave, ali i državnih preduzeća, istakao je Perić.

Poručuje da bi institucije trebalo osmišljavati da budu što je moguće efikasnije, a svako eventualno spajanje ili razdvajanje trebalo bi da bude plod pažljivog strateškog pristupa kojim se nešto kapitalno želi unaprijediti na nekom polju.

– U suprotnom unosićemo konfuziju, ali i rasipati novac građana i na ovakvu vrstu spajanja i razdvajanja institucija – kaže on.

Učenje iz grešaka

Bivša državna sekretarka Ministarstva finansija Mila Kasalica ranije je u izjavi za „Dan“ kazala da odluku Vlade da razdvoji Upravu prihoda i carina (UPC) na Poresku upravu i Upravu carina vidi kao učenje iz grešaka premijera Milojka Spajića.

– Strukovno vjerujem da je premijer Spajić odlučio da nauči iz grešaka, koje je napravio kao ministar finansija i socijalnog staranja u 42. Vladi Crne Gore. Onomad su prekonoćno, bez ikakve analize, u uskom krugu, dvosekundnom „pripremom“ resornog Ministarstva državne uprave, spojene ranije uprave – Poreska uprava i Uprava carina. U periodu april 2021 – decembar 2023. godine nisu se opravdali organizacioni ciljevi, mada ih na papiru nije ni bilo, iako svaka izmjena uredbe to zahtijeva, slijedeći odredbe Poslovnika Vlade CG – ocijenila je Kasalica.

Foto: Preokret

NIKŠIĆ PROGNOZA