Perčobić: U planu reforma ZZZCG, biće prisupačniji nezaposlenima

Jedan od glavnih ciljeva jeste da učinimo Zavod za zapošljavanje Crne Gore što transparentnijim i pristupačnijim nezaposlenim licima, kazao je v.d. direktora ZZZCG David Perčobić.

„Zavod za zapošljavanje opterećuje čitav sijaset zakona koji se primjenjuju na rad i funkcionisanje Zavoda, i tako su napravili da je Zavod postala teška birokratska institucija“, kazao je u Perčobić „Dobro jutro Crna Goro“. 

On je naglasio da je njegov cilj da Zavod istrgne iz kandži teških birokratskih procedura.

Perčobić je najavio reformu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u punom kapacitetu svih zaposlenih.

„Dobio sam podršku većine, ako ne i svih zaposlenih u Zavodu. Želim da zajedno sa svima, kao jedan tim stavimo Zavod na noge i da on ima svoju pravu funkciju a to je da posreduje u zapošljavanju“, istakao je on. 

Kazao je da imaju velika očekivanja, te da smatra da će zajedno napraviti velike reforme ne samo Zavoda nego i tržišta rada.

Podsjetio je da je Zavod za zapošljavanje zadnjih godinu radio intezivno na implementaciji novog informacionog sistema, te da je to osnova za sve reforme u Zavodu.

Perčobić je istakao da je trenutno 36.301 nezaposleno lice u Crnoj Gori. 

Kako je kazao, da se preko pola evidencije na Zavodu, u stukturi nezaposlenih lica, nalaze osobe koje su jako teške za zapošljavanje.

„Zbog zakonskih okvira koji postoje u Crnoj Gori, imamo 6.000 korisnika materijalnog obezbjedjenja porodice, zatim skoro 10.000 osoba sa invaliditetom, preko 600 lica koja imaju 67+ godina“, kazao je Perčobić.

Zato, kako ističe Perčobić, želi u daljem radu Zavoda, da se momentalno posvete ljudima koji traže posao, da u vrlo kratkom roku izađu na tržište rada.

Foto: TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA