Perazić: U Baru četiri posto više gostiju, 25 posto više u hotelima

Prema posljednjem presjeku, koji je rađen prethodnog četvrtka, u Baru je boravilo preko 13.000 prijavljenih gostiju, što je za četiri posto veći broj  gostiju u odnosu na isti period prethode godine.

“Po statističkim podacima u hotelima bilježimo rast od 25 posto turista u odnosu na prethodni period. U hotelskom smještaju najviše smo bilježili dolazak gostiju iz Zapadne Evrope, Njemačke, Turske, Rusije, Ukrajine i regiona, dok privatni smještaj u Baru bilježi najveći priliv gostiju iz regiona – Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije…  Što se tiče hotelskog, ali i privatnog smještaja možemo smatrati da je početak ove sezone jako dobar i nadamo se jako dobroj turističkoj sezoni,” kazao je menadžer u TO Bar, Adnan Perazić.

Kako bi izdavaocima privatnog smještaja olakšali administraciju i ohrabrili ih da prijave svoje goste TO Bar je u saradnji sa firmom Oblak iz Podgorice razvila besplatnu aplikaciju koja je omogućila izdavaocima, čak i onima koji imaju otpor prema novim tehnologijama, da na krajnje jednostavan način završavaju obaveze fiskalizacije računa i prijavu gostiju.

“Tražili smo način kako da olakšamo našim izdavaocima prijavu gostiju, te da ne moraju da dolaze i čekaju u redovima da prijave svoje goste, sad će to sa ovom aplikacijom moći da urade iz svoga doma. Samim tim ćemo smanjiti gužve u našim turističko-informativnim biroima i doći do toga da naše kolege u turističko-informativnim biroima mogu mnogo lakše da obavljaju svoju primarnu funkciju davanja informacija turistima i lakše upoznavanje turista sa našim gradom,” naveo je Perazić.

Kako bi mnogobrojni turisti iz Bara ponijeli nezaboravne uspomene, te kako bi svi koji ljetne dane provode u gradu pod Rumijom uživali u svom boravku iz TO Bar najavljuju niz manifestacija koje će obilježiti ovu turističku sezonu.

„I ovog ljeta imamo tradicionalnu manifestaciju Ljeto sa zvijezdama koju ćemo otvoriti 12. jula koncertom Saše Matića na Šetalištu kralja Nikole. Koncerti će na toj lokaciji biti svakog petka tokom trajanja turističke sezone, te ćemo u nastavku manifestacije imati nastupe Dženana Lončarevića, Petra Graša, Sergeja Ćetkovića i mnogih dugih. Ove godine organizujemo i veliki broj manifestacija za afirmaciju naših turističkih mjesta kao što su Spičanska noć, Noć Šušnja, Noć Velikog pijeska. U Starom gradu imaćemo i manifestaciju Veče sevdaha. Spremili smo za ovu sezonu veliki broj manifestacija koje će privući veliki broj turista da obilaze sve turističke atrakcije našeg grada,“ najavio je Perazić.

Rezultatima koji su ostvareni tokom predsezone i početka glavne turističke sezone zadovoljni su i hotelijeri iz Bara.

„Možemo da kažemo da je ovo bila najbolja predsezona do sada s obzirom na to da su nam april i maj bili u potpunosti popunjeni. Kako su vremenske prilike u aprilu bile odlične, on je bio popunjen 100 posto, a kasnije je u maju popunjenost bila između 80 do 90 posto. Što se tiče trenutne popunjenosti, prema najskorijim evidencijama hoteli su popunjeni 90 posto. Kao i svake godine najbrojniji su naši stalni gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i naša dijaspora. Od korone imamo taj trend da se rezervacije vrše u posljednjem minutu, ali očekujemo da će popunjenost biti 100 posto kao i prethodne godine,“ istakla je menadžerka „Kalamper Hotel & Spa”, Zejnepa Dreković.

Dreković dodaje da jeste došlo do rasta cijena, ali i da je srazmjerno tome porastao i kvalitet usluga.

„Cijene su u odnosu na prethodnu godinu veće za 15 do 20 posto kako u hotelu, tako i u restoranima. Mi se iz godine u godinu trudimo da poboljšamo uslugu i da gosti budu zadovoljni. Uskoro otvaramo našu pekaru i poslastičarnicu koje će biti u blizini hotela Kalamper, kao i gaming room koji će ponuditi zabavu za malo stariju djecu,“ najavila je Dreković.

Hotelska ponuda u opštini Bar ove godine je obogaćena i novim hotelom “De’Andros” koji je već pronašao svoje mjesto na tržištu.

„Mi smo sada na nekih 50 posto popunjenosti i kako vidimo po najavama u naredna dva, tri mjeseca popunjenost će da raste. Goste imamo iz svih krajeva svijeta, a procentualno je najviše gostiju iz Izraela, imamo dosta gostiju sa Zapadnog tržišta – Njemačka, Britanija, Holandija, Belgija… Interesantno je da imamo i domaće goste, vikendom ljudi iz Podgorice i sa sjevera Crne Gore imaju dosta rezervacija,“ istakao je direktor hotela “De’Andros” Dejan Belada.  

foto:Media biro

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA