Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a

Slijedi nam izmjena određenih poreskih Zakona, ali je bitno da se ne planira povećanje opšte stope PDV-a, kazala je direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija Crne Gore Biljana Peranović na Simpozijumu računovođa i revizora u Ulcinju.

U saopštenju za medije navodi se da je vršilac dužnosti direktora Poreske uprave (PU) Sava Laketić naglasio značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se “intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema”.

“Fokusirani smo što veću naplatu prihoda. Intezivno radimo na smanjenju sive ekonomije i vjerujem, da ćemo uz naš stručni kadar, uspješno dovesti taj proces do kraja”, rekao je Laketić.

U narednom periodu očekuje se izmjena seta poreskih zakona, kazala je Biljana Peranović, direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija Crne Gore.

“Slijedi nam izmjena određenih poreskih Zakona, ali je bitno da se ne planira povećanje opšte stope PDV-a. Jeste da imamo česte promjene poreskih zakona ali su one potrebne i biće ih. Mi se trudimo da u ovom procesu uključimo što više subjekata”, kazala je Peranović.

Navodi se da je predstavnica Savjeta stranih investitora Kristina Bukilić poručila da je “nedorečenost zakonske regulative i poreskih propisa vileka barijera u poslovanju”.

Iz PU su naveli da su na panelu posvećenom primjeni novih poreskih zakona u Crnoj Gori čiji je moderator bila Anastasija Boljević, generalna sekretarka Instituta sertifikovanih računovođa, učestvovale i Anita Radulović i Vesna Radunović članice Upravnog odbora ISRCG.

One su ukazale na izazove sa kojima se računovodstvena i revizorska praksa susreću prilikom česte promjene poreskih propisa i koliko to povećava troškove rada računovodstveno revizorskih praksi.

Dodaje se da je  ovogodišnji Simpozijum, okupio više od 300 učesnika, te da bio je prilika da predstavnici računovodstveno-revizorske struke daju odgovore na brojne izazove sa kojima se suočava crnogorska ekonomija.

Govornici na ovogodišnjem događaju bili su prepoznati eksperti iz zemlje, regiona ali i zemalja Evropske unije.

Foto: Poreska uprava

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA