Penzioneri traže mjesto u Socijalnom savjetu

Penzioneri su razočarani posljednjim povećanjem penzija smatrajući ga nedovoljnim da bi se pratila inflacija, pri čemu traže mjesto u Socijalnom savjetu, saopšteno je na današnjoj sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera.

Na današnjoj sjednici Skupštine Saveza, koji broji 85,6 hiljada od ukupno 114 hiljada penzionera u Crnoj Gori, stavljen je fokus na nedostatak komunikacije s Vladom, prije svega nemogućnost uspostavjlanja dijaloga sa ministarkom rada i socijalnog staranja, Naidom Nišić koja, iako je pozvana na sjednicu, nije došla.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera, Branko Vešović, naglasio je potrebu da se glas penzionera čuje na višem nivou, posebno ističući nedostatak predstavnika penzionera u Socijalnom savjetu. Sjednici su prisustvovali i predstavnici Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

“Povećanje penzija od 2,08 odsto ne daje nadu da se može iole pratiti inflacija. Tražili smo dva puta razgovor sa novom ministarkom rada, da iz prve ruke sazna koga predstavlja Savez udruženja penzionera, nažalost za pola godine nije našla vremena da nas primi. Nijesmo u Socijalnom savjetu pa da se naš glas čuje, godinama to tražimo i prirodno je da Savez ima predstavnika u ovom tijelu”, rekao je Vešović.

On je kazao da je njihov predlog da penzije budu 65 odsto od prosječne zarade u Crnoj Gori i dodao da je trenutno taj odnos (zaposleni – penzioneri) ispod 50 odsto.

Vešović je naveo da za normalno funkcionisanje Fonda PIO potrebno da je 3,5 zaposlenih na jednog penzionera, a sada je to 1,28 odsto.

“Smatram da opštinska udruženja treba da inoviraju tripartitne sporazume (Fond PIO- udruženje – dom zdravlja), koji su bili potpisani 2013. godine i koji su živjeli vrlo kratko“, rekao je Vešović.

On je, govoreći o saradnji sa Fondom PIO, kazao da se ona u posljednje vrijeme znatno promijenila na bolje.

„Što se tiče saradnje sa opštinskim udruženjima, može se konstatovati da je ona sa većinom korektna. Međutim, par udruženja je počelo da vodi svoju politiku ne obazirujući se na stavove Saveza. Nadam se da će se i oni dozvati pameti, jer im je saradnja sa Savezom mnogo korisnija, da ne kažem unosnija”, poručio je Vešović.

On je obavijestio da su u martu poslali predloge za reformu penzionog sistema nadležnoj vlasti.

Vešović kao problem navodi stambenu izgradnju koju je Fond PIO stopirao.

“Najavljeno je ranije na sjednici Upravnog odbora da će ubuduće te stanove raditi Fond PIO. U 2021. i 2022. godini nije iskorišćeno 1,48 miliona eura, za stambenu izgradnju u prošloj godini ta sredstva nijesu ni planirana. Imali smo zahtjeve Podgorice sa gotovim projektom i obezbeđenom lokacijom ali nažalost nije bilo sredstava”, rekao je Vešović.

On je naveo da je Upravni odbor Saveza pozdravio odluku Vlade oko povećanja najnižih penzija ali je napravljena diskriminacija u odnosu na ostale penzionere kojih ima oko 50 hiljada penzionera.

“Došlo je do anomalija da penzioner sa 15 godina staža ima veću penziju od onog koji ima 40 godina”, rekao je Vešović.

On je podsjetio da je u prošloj godini isporučeno 7,08 hiljada komada jagnjećeg mesa uz participaciju ulogom od 1,2 eura i iznos od 191,83 hiljade što će ukupno iznositi 1,34 miliona na osam bezkamatnih rata.

Potpredsjednica Saveza penzionera, Jelena Međedović, osvrnula se na najavljene reforme i mogućnost ukidanja obaveznog doprinosa.

“Ako se to desi, nećemo dobijati penzije iz budžeta nego iz zajma. U reformi penzijskog sistema mora da učestvuju penzioneri. O socijalnom kartonu se priča 15 godina, a moraju biti i socijalne penzije. Međutim, ovo je društvo socijalne nepravde. Nijesmo članovi Socijalnog savjeta, najviše saznajemo iz medija, danas jedno sjutra drugo“, rekla je Međedović.

Ona je zaključila da o penzionerima niko ne vodi računa, da su teret društva, a mogli bi biti resurs.

Foto: Savez udruženja penzionera Crne Gore/Mina

NIKŠIĆ PROGNOZA