Pejović: Crna Gora ima Vladu koja ne želi javni dijalog sa sopstvenim građanima

Iako političari u Crnoj Gori u predizbornim kampanjama i potpisanim međunarodnim inicijativama, obećavaju da će sve važne odluke donositi u interesu građana, aktivno komunicirajući sa njima, u praksi se godinama sprovodi samovolja pojedinaca, koja ne tako rijetko, kao rezultat ima dugoročne posljedice po cjelokupno društvo, ocijenio je Programski direktor Udruženje za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) Marko Pejović.

„Najsvježiji primjer loše komunikacije vezan je za Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj imovini, koji je po sada već ustaljenom običaju, Vlada utvrdila na telefonskoj sjedinici sredinom juna, nakon čega su usljedili i sporni amandmani koji su izazvali oštru reakciju javnosti. Međutim do dana današnjeg, građanima nije pojašnjeno koliko je potencijalno štetno to što dajemo državnu imovinu u zakup na 90 godina, te koliko uopšte državna zemlja vrijedi, ukoliko nakon isticanja ugovora na njoj ostaju objekti koji su vlasništvo investitora“, kazao je Pejović.

Takođe, dodao je, vrlo je problematično što o ovako važnom pitanju, političari razgovaraju u sred sezone odmora, pa je osim institucionalnog dijaloga vješto izbjegnuto i kvalitetno sučeljavanje mišljenja u najgledanijim televizijskim formatima.

„Očigledno je da su političke elite zaboravile da su osim crnogorskoj javnosti, transparentnost prema svojim građanima, obećali i na međunarodnom nivou, potpisujući inicijativu ‘Partnerstvo za otvorenu upravu’, koja je već više od 10 godina samo mrtvo slovo na papiru. Suština je jasna – o zajedničkoj imovini moramo zajedno donositi odluke, a što je javnost više obaviještena, to je manje prostora za intrigu. Pozivamo političare da umjesto javnih manipulacija pokrenu javni dijalog, kako bi konačno otpočeli procese koji bude zadovoljstvo, a ne gnijev građana“, zaključio je Pejović.

Foto: UZOR

NIKŠIĆ PROGNOZA