Pejaković: Banke nude povoljnije kredite, kamate u Crnoj Gori niže nego u razvijenim zemljama EU

Nakon inicijative Centralne banke za smanjenje kamatnih stopa, većina komercijalnih banaka ponudila je klijentima određene proizvode pod novim, povoljnijim uslovima i nižim kamatnim stopama, kazao je za portal Dan generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković.

On je istakao da ukoliko se kamatne stope na stambene i potrošačke kredite u Crnoj Gori uporede sa razvijenim zemljama Evrope, možemo reći da su povoljnije nego u  Austriji, Italiji i Njemačkoj.

Pejaković je pojasnio da se podrška klijentima ne ogleda samo kroz kamatne stope koje su sada niže od jedan do dva odsto, već da su i drugi uslovi „labaviji“.

– To se prije svega odnosi na zahtjevnost potrebne dokumentacije, sniženje za online kredite, nema naklade za obradu kreditnog zahtjeva kod kredita za penzionere i pomjeranje starosne granice za otplatu kredita do 78. godine starosti- kazao je Pejaković.

Govoreći o refinansiranju postojećih kredita, Pejaković je rekao da postoje banke koje su ponudile i tu vrstu proizvoda po snižanim kamatnih stopama.

Podsjećamo, CBCG i uprave banaka koje posluju u Crnoj Gori dogovorile su sredinom marta da do kraja mjeseca ponuditi niže kamatne stope na kredite građanima. U zajedničkom saopštenju tada je navedeno da je ova mjera usmjerena na očuvanje životnog standarda stanovništva, a guvernerka Irena Radović je kazala da vjeruje da će ponuđene kreditne linije podstaći jačanje tržišne konkurencije te da će to otvoriti prostor za dodatne korekcije cjenovne politike banaka.

Foto: Bankar.me

NIKŠIĆ PROGNOZA