Parcela na kopu Seoca pripada Boksitima u stečaju, uslijediće pregovori sa Unipromom

Predstavnici bivši radnika nikšićkih Rudnika boksita danas su upozorili tursku firmu, koja po ugovoru sa kompanijom Uniprom metali, vrši eksploataciju rude na kopu Seoca u Župi nikšićkoj, da poslove izvodi na tuđoj imovini.

To su uradili nakon što im je potvrđeno da je dio nepokretnosti na kopu Seoca u vlasništvu Rudnika boksita u stečaju, što je otvorilo mogućnost da se izvrši prodaja istih i oni nakon više godina naplate svoja zaostala potraživanja.

Stečajni upravnik Boksita Nenad Amidžić za Portal RTNK kaže da će uslijediti razgovori sa predstavnicima kompanije Uniprom metali, čiji je vlasnik Veselin Pejović.

“Imamo komunikaciju sa njima i sastanak ćemo održati u toku sledeće nedjelje”, rekao je Amidžić Portalu RTNK.

Nepokretnosti na Seocima bile su pod sudskim sporom koji je završen 2017. godine. Tužbu je podnijela tadašnja stečajna uprava Boksita jer je imovina, kako se navodi u tužbi u koju je Portal RTNK imao uvid, greškom bila upisana na jednu firmu iz Tuzle koja je 1997. na pomenutoj lokaciji izvodila određene građevinske radove.

Za te svrhe izgrađeni su  privremeni objekte za smještaj radnika, a tokom avionskog snimanja za potrebe nikšićkog katastra lokacija je upisane u vlasnišvo te firme. Po uvođenju stečaja stečajna uprava je bezuspješno pokušavala da ispravi navedenu grešku, a na kraju su upućeni da to pokušaju uraditi putem suda.

Amidžić pojašnjava da su sporne nepokretnosti upisane u vlasništvo Rudnika boksita u stečaju novembra prošle godine.

“Pošto gospodin Pejović to koristi mi ne želim da bilo šta remetimo u tom dijelu ali moramo izvršiti procjenu te imovine, da se elaborati urade i da se napravi dogovor oko zakupa do prodaje”, rekao je Amidžić.

Kad se završi procjena stečajna uprava će pomenutu imovinu oglasiti na prodaju, a pravo da se prijavi na budući oglas imaće i Uniprom metali.

“Sve ćemo to pravno-formalno riješiti. Pošto radnici  imaju svoja potraživanja nama je cilj da se što prije to proda, da se izmire te obaveze prema radnicima u  procentu koliko budemo mogli”, istakao je Amidžić.

Grupa bivših radnika Boksita već godinama očekuje isplatu dijela zaostalih potraživanja iz stečajne mase.

Ilija Đilas, jedan od bivših radnika, za RTNK kaže su morali upozoriti da se imovina na Seocima ne koristi u skladu sa zakonom.

“ Mi ćemo da blokiramo Seoca ukoliko se novonastala situacija uskoro ne riješi”, poručio je u ime ostalih kolega Đilas.

Biljana Brašnjo

foto:RTNK/privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA