Padavine oštetile kanale HE „Perućica“

Nakon obilnih padavina koje su zadesile nikšićko područje u periodu od decembra do marta, primjećena su određena oštećenja na kanalima Moštanica i Opačica koji su dio akumulaciono derivacionog postrojenja, odnosno Hidroelektrane (HE) „Perućica“, pa će kanali biti naknadno sanirani u toku predstojeće građevinske sezone, saopštili su za „Dan“ iz Elektroprivrede (EPCG).

Sanacija ovih kanala dio je projekta rekonstrukcije i modernizacije HE „Perućica“ faza II, finansiranog od strane KfW njemačke razvojne banke, a u okviru kojeg se izvode i građevinski radovi na rehabilitaciji kanala Opačica u dužini od 4.250 metara i Moštanica u dužini od 2.550 metara kanalski dio + 950 metara tunelski dio.

– Najznačajnije oštećenje dogodilo se na dionici kanala Moštanica kod saobraćajnog mosta, gdje je, nakon povlačenja vode iz jezera Vrtac, došlo do klizanja terena u dužini od oko 50 metara. To je rezultiralo pomjeranjem nasipa od gline i lomom betonske obloge nasipa. Takođe, uočena su manja oštećenja na nekoliko mjesta uzvodno od mosta, koja su prouzrokovana nepovoljnim geološkim uslovima i pritiscima podzemne vode. Radi detaljnog sagledavanja problema i projektovanja mjera stabilizacije terena, dodatna geološka istraživanja su planirana, zajedno s dodatnim dreniranjem i sanacijom problematičnih dionica – ističu iz EPCG.

Iz EPCG navode da su svi ovi radovi osigurani ugovorom, te da tek predstoji procjena nastale štete, ali da nijedno oštećenje kanala nije uticalo na rad elektrane u prethodnom periodu, a ni privremene sanacije koje su u međuvremenu urađene nijesu zahtijevale obustavu proizvodnje. Kanali se koriste u punom protoku, tj. elektrana može nesmetano da radi punom snagom.

– Na kanalu Opačica, osim preliva na spoju kanala sa starim koritom rijeke Moštanice, gdje je početkom decembra 2022. došlo do oštećenja preliva dužine 30 metara, o čemu je ranije izvještavano, u cijeloj dužini od 4.250 metara nema drugih oštećenja – ističu iz EPCG.

Iz državne energetske kompanije navode i da radove na ovom potezu izvodi kompanija Bemaks sa kojom je zaključen ugovor u iznosu od 7.762.538,51 euro, a da je konsultant na projektu Energoprojekt – hidroinženjering AD Beograd.

– Predviđeno je da radovi traju tri godine, tj. tri građevinske sezone (2021, 2022. i 2023), tako da ugovor još nije završen – saopštili su iz EPCG.

Rekonstrukcija nije vršena od 1961. godine, kada su izgrađeni

Kako su iz EPCG i ranije isticali sanacija ove retenzije vrši se u cilju obezbjeđenja sigurnog i bezbjednog rada HE „Perućica“, smanjenja gubitaka vode iz kanala i poboljšanja stanja nasipa kanala. Predmetni kanali se nalaze u retenziji Vrtac, koja se više puta godišnje puni i prazni vodom rijeke Zete, kao i od preliva akumulacija Krupac i Slano, i koja je plavno područje. Cio prostor retenzije Vrtac je u vlasništvu EPCG, pa samim tim i prostor na kom se izvode radovi, još od 50-ih godina, kad je i formiran cio hidroenergetski sistem. Takođe ovi kanali izgrađeni su 1961. godine, i od tada na njima nije vršena rekonstrukcija ili sanacija većeg obima.

izvor,foto:DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA