Pad dionica drugi dan zaredom

Cijene dionica na Wall Streetu u srijedu su pale drugi dan zaredom jer nema napretka u pregovorima između demokrata i republikanaca u Vašingtonu o povećanju državnog zaduživanja.

Dow Jones je oslabio 0,77 odsto na 32.799 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,73 odsto na 4.115 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 odsto na 12.484 boda, prenosi Hrportfolio.

Pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je nedostatka napretka u pregovorima između predstavnika predsjednika SAD-a, Joe Bidena i republikanaca o povećanju gornje granice državnog zaduživanja od 31,4 biliona USD.

Ako se do 1. juna ne postigne dogovor koji bi dobio „zeleno svjetlo“ u Kongresu, došlo bi do poremećaja u finansiranju rada saveznih institucija.

„Još početkom sedmice ulagači su bili vrlo optimistični i očekivali dogovor o zaduživanju. Međutim, kako se bližimo krajnjem roku od 1. juna, sve su oprezniji“, objasnio je Angelo Kourkafas, strate u kompaniji Edward Jones.

Čak i ako se dogovor postigne, pitanje je šta će uključivati. Ustupci u budžetskoj potrošnji mogli bi uticati na rast ekonomije.

Ulagači su suzdržani i zbog neizvjesnosti u vezi kamatnih stopa američke centralne banke.

Većina analitičara procjenjuje da Fed u junu neće dodatno povećati kamate jer inflasijski pritisci popuštaju, a regionalne banke imaju problema zbog zaoštravanja uslova kreditiranja.

Zvaničnici Feda poručili su da inflacija nije još dovoljno oslabila i da bi možda trebalo dodatno povećati kamatne stope.

I na evropskim berzama cijene dionica su u srijedu pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,75 odsto na 7.627 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,92 odsto na 15.842 boda, a pariski CAC 1,7 odsto na 7.253 boda.

Izvor: Mina business

NIKŠIĆ PROGNOZA