Ovo su nove cijene goriva, Vlada za sada bez konkretnih poteza

U Crnoj Gori su od danas skuplje sve vrste goriva. To je dvanaesto poskupljenje goriva u ovoj godini.

Od ponoći je litar eurodizeala skuplji sedam centi i košta 1,65 eura.

U narednih 15 dana litar BMB 98 koštaće 1,73 eura, BMB 95 1,69 eura, eurodizela 1,65 eura.

Poskupilo je i lož ulje šest centi po litru, pa trenutno košta 1,61 euro.

“Saglasno odredbama Uredbe o načinu i visini elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne cijene naftnih derivata („Službeni list CG“ ,broj 23/2021) , naredni obračun će se obaviti 09. oktobra eventualno izmjenjene cijene naftnih derivata važiće od 10. oktobra”, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija MKI.

Ako se nastavi poskupljenje goriva u narednom periodu, Vlada bi mogla reagovati smanjenjem akciza, kazao je prošle sedmice ministar finansija Aleksandar Damjanović.

“Ako bude većih poremećaja, ako se one kontinuirano budu povećavale, onda ćemo svakako naći načina da reagujemo, eventualno i smanjenjem akciza”, rekao je tada Damjanović.

Ministarstvo kapitalnih investiicija uputilo je inicijativu Ministarstvu finansija da razmotri samanjenje akcize na gorivo.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović održao je juče sastanak sa predstavnicima trgovačkih lanaca, prehrambene industrije i distributerima u Crnoj Gori na kome se razgovaralo o snabdjevenosti tržišta proizvodima, cijenama proizvoda i mogućnosti za nastavak zajedničke akcije „Stop inflaciji“.

Konkretnih mjera za sada nema.

foto:pixabay/ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA