Otvoriće „Sveca“, a zatvoriti nam puteve: Mještani tvrde da ih dogovor Vlade i „Amana“ tretira kao građane drugog reda

Mještani će moći besplatno da koriste sve četiri plaže i dio kupališta koje će biti rezervisano za njih u elitnom ljetovalištu Sveti Stefan – Miločer koje je dato u višedecenijski zakup kompaniji “Adriatic properties” Petrosa Statisa. Za Kraljičinu plažu važiće režim od 8 do 20 časova za goste hotela, ali kapija na ovoj najljepšoj crnogorskoj plaži neće biti vraćena.

To je “Vijestima” kazao predsjednik Upravnog odbora javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović.

Mještani okupljeni oko inicijative za vraćanje grad hotela “Sveti Stefan” u državno vlasništvo, međutim, smatraju da dogovor Vlade i “Amana” njih i daje tretira kao građane drugog reda.

Da će grad hotel, koji je dvije godine bio zatvoren nakon što je “Aman” odbio da otvori popularnog “Sveca”, nakon što su mještani porušili ogradu na Kraljičinoj plaži i time onemogućili osnovno pravilo tog svjetskog brenda da svojim gostima garantuje potpunu diskreciju, ponovo otvoriti vrata za goste pohvalio se premijer Dritan Abazović, nakon što je sa zakupcem dogovoreno da hoteli ponovo ovog ljeta budu otvoreni.

Rađenović navodi da će plaže biti otvorene po pravilniku o korišćenju koji će biti istaknut na svakoj od plaža (Kraljičinoj, Kraljevoj, Svetostefanskoj hotelskoj plaži). Pojasnio je da će i grad hotel “Sveti Stefan” biti otvoren i da će ga moći svi obići tokom cijele godine, uz prethodno određenu satnicu za obilazak.

”Aman”, kako je kazao, zapošljavaće domaću radnu snagu, prioritet će imati lokalno stanovništvo, a obezbjeđenje unutar hotelskog kompleksa činiće takođe predstavnici lokalnog stanovništva.

Razgovarano je i o rješavanju problema nepropisno parkiranih automobila koji onemogućavaju prilaz hotelu i plažama, a postoji mogućnost da ustupe ili iznajme takozvani slijepi put lokalnoj samoupravi, odnosno preduzeću “Parking servis”, kako bi se uveo red i omogućio nesmetan saobraćaj kroz Miločerski park.

Rađenović je naveo da je zakupac zainteresovan da donira jedno pauk vozilo Opštini Budva koje bi bilo angažovano za potrebe Mjesne zajednice “Sveti Stefan”.

U inicijativi za vraćanje grad-hotela “Sveti Stefan” u državno vlasništvo pozdravlja se svaki dogovor Vlade i investitora, kao i otvaranje hotela “Sveti Stefan”.

”Međutim, prinuđeni smo da Vladi postavimo pitanje šta se desilo sa zakonima Crne Gore? Šta se desilo sa njenim Ustavom? Šta sa međunarodnim konvecijama? Neposredno pred ovaj sastanak održan 3. maja, predstavnici Vlade su upozoravali investitora da je nemoguće dogovoriti se ni o čemu što je protivno zakonima Crne Gore. Zaista smo očekivali tvrd stav Vlade i nepopustljivost u pregovorima zarad državnih interesa. Međutim, po svemu sudeći, ovaj dogovor podrazumijeva da su mještani i građani Crne Gore uskraćeni za svoja osnovna ljudska prava, uključujući pravo na slobodu kretanja, kao i pravo na kulturnu baštinu”, poručili su građani okupljeni oko ove inicijative.

Kako navode, “iz ugla poštovanja zakona Crne Gore ništa se nije promijenilo.

”Pored zakona Crne Gore, ovim dogovorom krši se i Ustav kao i međunarodne konvencije: Faro konvencija Savjeta Evrope, Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Uneskova konvencija o zaštiti kulturne baštine i brojne druge. Tako da ovo otvaranje Svetog Stefana podrazumijeva zatvaranje javnih puteva, suprotno konvencijama i zakonima, zatvaranje pristupa našoj kulturnoj baštini. Ovo je još jedan dokaz da je Evropa Nostra s pravom stavila Sveti Stefan na listu sedam najugroženijih lokaliteta Evrope za 2023. godinu i prosto je nevjerovatno da niko u ovim pregovorima nije pomenuo tu činjenicu. To govori o tome koliko je niska svijest u Crnoj Gori o značaju kulturne baštine, i to posebno među javnim funkcionerima”, ističu mještani okupljeni oko inicijative.

Ponavljaju da se raduju što se otvara Sveti Stefan, ali da se to mora prihvatiti jedino kao osnova za neke dalje pregovore.

”Mnoga pitanja ostaju neriješena, poput gradnje u Miločerskom parku. Zakupac vjerovatno i dalje namjerava da ostvari svoj plan da oskrnavi stare kraljevske vile u parku i pretvori ih u luksuzne duplekse, umjesto da se zaštite kao kulturno dobro, potom plan da se sruši ljetnja pozornica, pa plan da se izgradi ogromna zgrada sa stanovima za prodaju i mnogo drugog. Sveti Stefan mora biti otvoreni grad i samo takav može biti istinski elitan, ali i pravedan. Hoćemo muzeje, galerije, restorane domaće kuhinje. Hoćemo da Sveti Stefan bude otvoren čitave godine i kao takav može biti katalizator ne samo ljetnjeg već i zimskog turizma”, zaključuju u inicijativi za vraćanje grad hotela Sveti Stefan u državno vlasništvo.

izvor,foto:Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA