Otkupne cijene ne mogu podmiriti troškove proizvodnje

Agrarni sektor suočava se s izazovima koji su rezultat kombinacije nepovoljnih vremenskih prilika i turbulentnosti na tržištu, što je dovelo do teških posljedica za poljoprivrednike. Bivši ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine i bivši državni sekretar, poljoprivredni proizvođač i diplomirani inženjer agronomije Budimir Mugoša naglašava da su ekstremno toplo vrijeme u aprilu i obilne kiše u maju značajno poremetili poljoprivredne aktivnosti, uzrokujući napade gljivičnih bolesti i insekata.

Osim toga, nepravilnosti u kalendaru radova i rano sazrijevanje usjeva dodatno su otežali situaciju, smanjujući očekivanja za tržište koje nije bilo spremno za rani prinos. Kao rezultat, cijene su pale na najniže nivoe u posljednjih nekoliko godina, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost u agrarnom sektoru.

Ugroženost 

U kontekstu ovih izazova, poljoprivrednici kao što je Željko Milić iz Malesije jasno izražavaju frustraciju zbog otežanih uslova poslovanja i neodgovarajuće podrške s državne strane, ističući da su trenutne cijene proizvoda ispod troškovne održivosti, što ugrožava opstanak domaće poljoprivrede.
Mugoša je objasnio da na uspješnost svake poljoprivredne sezone utiču dva faktora, a to su vremenske prilike i tržište.

– Vremenske prilike su bile vrlo loše, imali smo ekstremno toplo vrijeme u aprilu koje je ubrzalo vegetaciju, a zatim u maju ekstremno kišno vrijeme i na te okolnosti nijesu dobro odreagovale ni biljke ni farmeri. Poremećen je kalendar radova, tehnoloških operacija i u vlažnom i toplom vremenu program zaštite nije kvalitetno odrađen pa smo imali napade gljivičnih bolesti kao i insekata. Sa druge strane većina biljnih kultura je prispjela za berbu mnogo ranije nego uobičajeno, a prije turističke sezone tako da nijesmo imali adekvatnu tražnju pa su otkupne cijene ekstremno niske. Realno najniže u posljednjih nekoliko godina uz otežan plasman i po tako niskim cijenama – tvrdi Mugoša.

Po njegovim riječima, ova situacija je pokazala sve mane agrarnog sektora u Crnoj Gori.

– Prije svega nezainteresovanost, nespremnost i neznanje Ministarstva poljoprivrede, zatim vrlo štetne odluke Ministarstva ekonomskog razvoja koje je svojim odlukama nanijelo štetu domaćim proizvođačima i poremetilo kakvu takvu tržišnu ravnotežu. Nepostojanje robnih rezervi, skladišnih kapaciteta, nespremnost da se raznim mjerama zaštiti domaće tržište što rade sve uređene zemlje do generalno loše agrarne politike. Ovu godinu posebno karakteriše loš agrobudžet sa lošom implementacijom – kaže Mugoša.

Smatra da je jedan od uzroka loše reakcije svih, od poljoprivrednika do države i trgovaca, bila dobra prošla sezona kada je kompletan rod realizovan bez većih problema uz relativno dobre cijene.

– Tada se ministar javno hvalio sezonom i njegovom zaslugom za to. Ove godine, kada poljoprivrednici imaju ogromne probleme, ministar se ne javlja niti preduzima bilo kakve mjere da ublaži probleme.

Cijene nekoliko proizvoda su ispod cijene koštanja i teško se realizuju. Cijena krompira u otkupu je od 20 do 30 centi, a troškovi su blizu 40 centi što znači da su proizvođači u gubitku deset centi po kilogramu. Cijena tikvica je 20 centi, paradajza 50 centi, što je neprimjereno malo na početku sezone kada je paradajz najkvalitetniji, lubenice ispod 20 centi što takođe ne zadovoljava proizvođače – istakao je Mugoša.

Ograničavanje cijena

Poljoprivrednik Željko Milić kaže da je Vladina odluka o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi uništila domaće proizvođače.

– Sa ovim zakonom uništena je crnogorska poljoprivreda. Sastavljena je lista artikala na koje trgovački lanci ne smiju da imaju proviziju. Umjesto da kupuju našu robu, oni kupuju uvoznu, jer tamo nemaju zabranu provizije – kazao je Milić dodajući da su zato cijene njihovih proizvoda ,,jadne“.

– Otkupna cijena krompira je 30 centi. Koliko meni ostane kada platim radnike da izvade krompir i kupim ambalažu. Znači, moj krompir prodajem za 20 centi danas. Za jednu žvaku, treba mi pet kila krompira. Strašno. Možete zamisliti, u kakvoj je situaciji crnogorska poljoprivreda. Tako se dešava sa svim proizvodima – tvrdi Milić.

Kaže da su se obraćali ministru poljoprivrede Vladimiru Jokoviću i da im je on kazao da je on bio protiv te Vladine odluke.

– Hoće da unište i ovo što smo postigli. Da ne proizvodimo ništa – kazao je Milić. Kako su poručili naši sagovornici, ova kriza jasno ukazuje na potrebu za temeljnim reformama i jačanjem podrške kako bi se osigurala održivost i konkurentnost crnogorske poljoprivrede u budućnosti.

foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA