Opština Nikšić: Javni poziv za sufinansiranje adaptacije fasada i ravnih krovova stambenih zgrada

Opština Nikšić raspisala je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sufinansiranju adaptacije fasada i ravnih krovova stambenih zgrada ( bez termoizolacije) na teritoriji opštine.

Iz gradskog budžeta Opština će sufinansirati adaptaciju fasada i ravnih krovova u iznosu do 50 odsto od ukupne predračunske vrijednosti sa uračunatim PDV-om.

Prijave na javni poziv su otvorene do 10. avgusta. Detaljnije o javnom pozivu pročitajte u nastavku.

J A V N I    P O Z I V

za učešće u sufinasiranju adaptacije fasada i ravnih krovova stambenih zgrada na teritoriji Opštine Nikšić

Predmet konkursa:

Predmet konkursa je dodjela bespovratnih sredstava u sufinansiranju adaptacije fasada i ravnih krovovastambenih zgrada ( bez termoizolacije) na teritoriji Opštine Nikšić.

Učešće Opštine Nikšić u sufinansiranju adaptacije fasada i ravnih krovova stambenih zgrada vršiće se do 50 % ukupne predračunske vrijednosti radova, sa uračunatim PDV-om, iskazanih u ponudi izvođača radova, a najviše u iznosu do 20.000,00€ sa uračunatim PDV-om.

II Učesnici

Učesnici po javnom pozivu mogu biti upravnici  – privremeni upravnici stambenih zgrada na teritoriji Opštine Nikšić, u kojima su obrazovani organi upravljanja.

III Dokumentacija

Uz zahtjev za bespovratno učešće u sufinansiranju adaptacije fasada i ravnih krovovastambenih zgrada upravnik je dužan da dostavi sledeće podatke i dokumentaciju:

  • Uvjerenje o registraciji Skupštine etažnih vlasnika stambene zgrade izdato od strane Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine;
  • Rješenje o imenovanju upravnika stambene zgrade ili privremenog upravnika stambene zgrade;
  • Ukoliko u stambenoj zgradi sa više ulaza ima obrazovano više organa upravljanja, Odluku o zajedničkom učešću po Javnom pozivu za učešće u sufinasiranju adaptacije fasada i ravnih krovova stambenih zgrada na teritoriji Opštine Nikšić;
  • Adresa za prijem pismena, broj telefona i e-mail adresa upravnika stambene zgrade – privremenog upravnika;
  • Odluka Skupštine etažnih vlasnika o učešću na  Javni poziv;
  • Izvod iz lista nepokretnosti koji ne može biti stariji od 6 mjeseci;
  • Izvod iz banke kojim se dokazuje da je na računu etažnih vlasnika obezbijeđeno najmanje 20% novčanih sredstava za realizaciju planiranih radova u skladu sa predmjerom i predračunom ili drugo sredstvo obezbjeđenja (ugovor o donaciji); 
  • Ukoliko podnosilac prijave kao dokaz iz predhodnog stava dostavi ugovor o donaciji, dužan je uz ugovor priložiti izvod iz banke donatora kojim dokazuje  da na računu ima najmanje 20% novčanih sredstava za realizaciju planiranih radova u skladu sa predmjerom i predračunom;
  • Izjava upravnika zgrade – privremenog upravnika ovjerenu kod ovlašćenog notara, da će do završetka radova obezbijediti preostali dio novčanih sredstava;
  • Ponudu sa predmjerom, predračunom i opisom radova bez termoizolacije urađenom od strane privrednog subjekta ovlašćenog odnosno licenciranog za izvođenje ovih radova koja sadrži tehnički opis sa osnovnim podacima o zgradi (starost zgrade ako je poznata ili prema graditeljskim karakteristikama).

IV Kriterijumi za utvrđivanje liste prioriteta.

 Kriterijumi za utvrđivanje liste prioriteta adaptacije fasada stambenih zgrada su:

  1. Lokacija zgrade
  2. Građevinsko stanje fasade
  3. Ukupna procijenjena hitnost adaptacije fasada i ravnih krovova s obzirom na stanje
  4. Godina izgradnje zgrade-starost zgrade ako je poznata ili prema graditeljskim karakteristikama
  5. Predračunska vrijednost radova

Zapisnik  sa listom prioriteta sačinit će se prema broju dodijeljenih bodova. 

 Prijavljivanje po javnom pozivu

Prijave po javnom pozivu  podnose se Opštini Nikšić na propisanom obrascu, u zapečaćenoj koverti koja će sadržati potrebnu dokumentaciju, u roku od 20 dana od dana objavljivanja Javnog poziva, odnosno najkasnije do 10.08.2023. godine, do 10 časova, isključivo na arhivi Opštine Nikšić – Građanski biro,  sa naznakom  „Učešće po Javnom pozivu za sufinasiranje adaptacije fasada i ravnih krovova stambenih zgrada na teritoriji Opštine Nikšić“ i „Prijava ne otvaraj“.

         Prijavni obrazac se može preuzeti na web sajtu Opštine i na šalterima Građanskog biroa Nikšić.

Nepotpune i neblagovremene prijave se neće razmatrati.

Otvaranje prijava izvršit će se dana 10.08.2023. godine, sa početkom u 12 časova u prostorijama Opštine Nikšić, prizemlje, sala broj 1.

Komisija za pripremu Javnog poziva i izbor stambenih zgrada na kojima će se izvršiti adaptacija za stambene zgrade čije su prijave potpune i blagovremene, izaći će na lice mjesta u roku od 7 dana od dana otvaranja prijava,  u prisustvu upravnika stambene zgrade – privremenog upravnika izvršit će njen pregled, utvrditi činjenice iz tačke IV podtačka 2, 3 i 4 i o tome sačiniti zapisnik.

Ukoliko dvije zgrade imaju isti broj bodova prednost će imati zgrada koja ima više bodova po kritrijumu lokacije zgrade, a ukoliko dvije zgrade na istoj lokaciji imaju isti broj bodova, prednost će imati zgrada kod koje je građevinsko stanje fasade lošije a zatim zgrada koja je starija.

Ukoliko dvije ili više zgrada imaju isti broj bodova po svim kriterijumima izbor zgrade izvršit će se žrijebanjem, koje će se izvršiti u prisustvu Komisije i upravnika – privremenog upravnika tih zgrada.

Odluku o izboru stambenih zgrada za učešće u sufinasiranju adaptacije fasada i ravnih krovova, u okviru za to planiranih budžetskih sredstava od ukupno planiranih 100.000,00€,  Komisija će donijeti u roku od 10 dana od dana otvaranja prijava.

Učesnici po Javnom pozivu  imaju pravo prigovora na odluku Komisije u roku od 3 dana od dana dobijanja Odluke.

Stambena zgrada koja bude izabrana za sufinansiranje adaptacije fasade dužna je da sve radove izvede u roku od 6 mjeseci od dana zaključenja ugovora o sufinansiranju, u protivnom obavezna je da dodijeljena sredstva sa zakonskom kamatom vrati Opštini Nikšić.

Konačnu Odluku o izboru stambenih zgrada Komisija će dostaviti organu uprave nadležnom za  stambene poslove koji će pozvati upravnika zgrade – privremenog upravnika da zaključi ugovor o sufinasiranju. Upravnik stambene zgrade – privremeni upravnik koja bude izabrana po Javnom pozivu zaključiće sa predsjednikom Opštine Nikšić Ugovor o sufinasiranju adaptacije fasada i ravnih krovova, u roku od 3 dana od dobijanja poziva za zaključenje ugovora, u protivnom smatraće se da je zgrada odustala  od sufinansiranja adaptacije fasade i ravnih krovova i sredstva će se dodijeliti sledećoj zgradi na listi prioriteta.

Ugovorom iz prethodnog stava će se bliže definisati međusobna prava i obaveze između Opštine i vlasnika posebnih djelova zgrade koje zastupa upravnik zgrade- privremeni upravnik, a naročito dinamiku i način isplate odobrenih sredstava, rokove za završetak radova na adaptaciji i sl.

Komisija će nakon isteka roka u kojem je stambena zgrada dužna da izvede  radove (rok od 6 mjeseci od dana zaključenja ugovora o sufinansiranju) izaći na lice mjesta  i utvrditi da li su radovi izvedeni  u skladu sa preuzetim obavezama iz Ugovora o sufinansiranju i Odluke o sufinansiranju  adaptacije fasada i ravnih krovova stambenih zgrada  na teritoriji opštine Nikšić.

VI  Sva bliža obavještenja i informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti na telefon 040 213-112  ili neposredno u prostorijama Opštine Nikšić-Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, ulica  Njegoševa br. 18 – Nikšić.

NIKŠIĆ PROGNOZA