Opština Budva blokira plac na kome Turci grade solitere

Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda, pokrenula je postupak prinudne naplate 55.101 eura duga od kompanije “Safiro beach resort” jer nije izmirila porez na nepokretnost za atraktivnu parcelu od 8.500 kvadrata koju posjeduje ispred hala Jadranskog sajma u Budvi.

To piše u rješenju u koje su „Vijesti” imale uvid.

Ukoliko ne bude izmiren dug, Opština će, kao što je to uradila u januaru 2023. i par godina ranije, blokirati parcelu, upisujući hipoteku dok se ne izmire poreska dugovanja.

Riječ je o zemljištu na kome turska kompanija “Mia investments”, sa kojom je prije šest godina “Safiro beach resort” zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji, započela izgradnju hotela sa apartmanima za tržište “Riviera Montenegro Hotel & Residences”, dvije kule od po 15 i 16 spratova.

Za kompaniju “Safiro beach” javnost je saznala kada je biznismen Duško Knežević, koji se nakon nekoliko godina vratio u Crnu Goru i trenutno je spuškom istražnom zatvoru, ustvrdio da mu je zemlja kod Jadranskog sajma oteta, te da iza podgoričke firme “lično stoje lider DPS i šef države Milo Đukanović i nekadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović”, a ne britanski biznismeni, kako piše u papirima. Njegove tvrdnje su odmah demantovane, te saopšteno da je kompanija sa Kipra “Expom Hotels Partners Limited” stoprocentni vlasnik zemljišta u Budvi na Jadranskom sajmu, koje koristi firma “Safiro Beach Resort”. Kiparska firma “Expom Hotels Partners Limited”, kako su tada kazali, nalazi se vlasništvu britanske “Cocoon grupe” sa sjedištem u Londonu. Tužilaštvo je u nekoliko navrata pozivano da se pozabavi tom kompanijom.

Početkom juna Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine u ponovnom postupku donijelo je rješenje kojim je data saglasnost na idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica “Riviera Montenegro Hotel & Residences”.

Direktorat je početkom februara obavijestio Upravni sud da je postupio po Zakonu o upravnom postupku u vezi s upravnim sporom po tužbi Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva i donijelo rješenje kojim je poništeno rješenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma od 18. marta 2022. kojim je izdata saglasnost kompaniji “Mia Investments” na idejno rješenje hotela sa apartmanima.

Odlukom Upravnog suda naložen je ponovni postupak, što je resor na čijem je čelu ministar Janko Odović uradio, te donio istovjetno rješenje kao i prije tri godine, kada je kompanija koja, kako stoji u Centralnom registru privrednih subjekata, okuplja biznismene iz Turske dobila zeleno svjetlo da gradi kule na parceli od 8.500 kvadrata ispred Jadranskog sajma, na samo 30 metara od Slovenske plaže, jedinoj preostaloj neizgrađenoj lokaciji uz more u Budvi.

Opština Budva je odmah najavila da će u najkraćem roku podnijeti tužbu Upravnom sudu radi poništenja rješenja koje je donio Odovićev resor.

V. d. sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva Vlado Ivanović kazao je nedavno “Vijestima” da je to rješenje donijeto uz bitne povrede pravila upravnog postupka.

Projektom koji je aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte, kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, predviđena je gradnja hotela sa pet zvjezdica sa 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858.

U proteklih nekoliko mjeseci nekoliko desetina apartmana je već prodato, a prodaje su se dogodila i prije nekoliko dana, kada je upisana posljednja zabilježba u katastarskoj evidenciji na parceli.

Krapović i Zenović pozvali SDT da se pozabavi slučajem

Iako je još u februaru Odovićevo ministarstvo poništilo saglasnost na idejno rješenje, turska kompanija nesmetano je sve vrijeme radila, praktično do početka juna, kada je gradilište zapečaćeno, a potom je ponovo data saglasnost.

Na to je u više navrata upozoravao nekadašnji pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Opštine Đorđe Zenović (Demokrate) koji je sredinom marta podnio Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica iz Direktorata za inspekcijski nadzor i licenciranje Ministarstva zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja.

On je tada ustvrdio da nije poništena prijava gradnje kompaniji “Mia investment”, iako im je saglasnost na idejno rješenje budućeg kompleksa poništilo resorno ministarstvo.

Zenović, koji godinama vodi pravnu borbu osporavajući gradnju, u prijavi tužilaštvu naglasio je da inspektori nijesu zabranili izvođenje radova.

Slučaj “Mia investment” problematizovao je i ministar odbrane, nekadašnji predsjednik Opštine Dragan Krapović, koji je još ranije cijeli slučaj prijavio SDT-u, a nedavno dopunio krivičnu prijavu.

Krapović je u aprilu 2022. predao je krivičnu prijavu, kada je zatražio od tadašnje v. d. vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i tadašnjeg direktora Uprave policije Zoran Brđanina da ispitaju porijeklo novca za gradnju kula, ali i veze crnogorskih političara u tom projektu, od Mila Đukanovića i Branimira Gvozdenovića, koje je pomenuo Duško Knežević, te sve hipoteke koje su bile upisane na zemljište od Pireus banke, pa sve do upisanih hipoteka kompanije “Carinvest RS” porodice bivšeg predsjednika Opštine Marka Carevića. On je zatražio da se ispitaju sve okolnosti ko je uključen u taj projekat. Krapović je krajem aprila opomenuo i Odovićevo ministarstvo jer nije reagovalo na njegov javni istup u kojem je zapitao da je krajnje indikativno da inspektorka za urbanizam koja je bila na gradilište nije ga zapečatila, i pored činjenice da je oborena saglasnost na idejno rješenje, koje je sastavni dio prijave gradnje.

Foto: Vijesti/Vuk Lajović

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA