Opština Budva blokira „Miločer“, firma u kolapsu

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva po službenoj dužnosti pokrenula je postupak prinudne naplate poreskog duga od posrnule vladine kompanije HTP “Miločer” zbog duga na ime poreza na nepokretnost u iznosu od 185 hiljada eura.

To piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, a koje je Uprava donijela početkom juna.

Kako piše u rješenju, riječ je o dugovanju na ime poreza na nepokretnost za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 180.633 eura i kamate od 5.418 eura.

Uprava lokalnih javnih prihoda ostavila je rok od deset dana da uplate dugovanje, a ukoliko to ne učini, Opština Budva će pokrenuti postupak prinudne naplate.

Imajući u vidu da firma u stoodstotnom vlasništvu Vlade, Hotelsko-turističko preduzeće “Miločer”, koje gazduje zemljišnim kompleksom u Miločerkom parku u kome se na mjestu nekadašnje porušenopg hotela “Kraljičina plaza” gradi novi, te nekoliko kamenih vila, je praktično blokirana punu godinu, koliko zakupac, kompanija “Adritic properties” ne plaća rentu, to je izmirivanje dugovanja prema Opštini gotovo nemoguće.

Kako je “Vijestima” pojašenjeno, sljedeći korak je stavljanje hipoteke na atraktivni dio Miločerskog parka sa vilama, kao i gradilište budućeg hotela sa depadansima, koje je takođe zbog sukoba na relaciji zakupac – Vlada, zatvoreno dvije godine.

Direktor HTP “Miločer” Igor Đurašević potvrdio je “Vijestima” da je stanje u toj firmi alarmantno, da zakupac nije platio ni cent punu godinu dana, te da će ubrzo biti fakturisana i peta renta koja stiže na naplatu. On je kazao da je firma i pod blokadom Poreske uprave.

Prema riječima Đuraševića, zaposleni nisu primili plate punih osam mjeseci, u kancelariji su isključeni telefoni i internet, a nijesu plaćeni dobavljači.

“Blokirani smo i od Fonda za obeštećenje na iznos oko 120 hiljada eura. Nismo platili ni četiri rate Universal capital banci, iznos rate je 16 hiljada eura, a sada pristiže i peta na naplatu. Kredit je uzelo prethodno rukovodstvo HTP”, naveo je on.

Đurašević je u više navrata za teško finansijsko stanje optužio zakupca, firmu “Adriatic properties” jer ne plaća zakupninu, čime svjesno ugrožava funkcionisanje te firme.

Stari hotel “Kraljičina plaža” je porušen i na njegovom mjestu i placu uz njega gradi se novi hotel sa depadansom, sa 66 apartmana za tržište.

Kompanija “Adriatic properties” je zaključila ugovor sa HTP “Miločer” o višedecenijskom zakupu nekadašnjeg hotela “Kraljičina plaža” i zemljišta, na ime koga kvartalno uplaćuje po 87 hiljada eura. To je jedini prihod “HTP” Miločer”. Osim ugovora sa HTP “Miločer” 2007. godine, zaključen je ugovor i sa tadašnjim vlasnikom grad hotela “Sveti Stefan” i Vile “Miločer”, Hotelskom grupom “Budvanska rivijera”, koja je takođe kompaniji grčkog biznismena Petrosa Statisa dala u trodecenijski zakup te najznačajnije turističke objekte na crnogorskoj obali. U međuvremenu, vlasništvo je preneseno na firmu “Sveti Stefan hoteli” AD, kojoj se kvartalno uplaćuje za zakup 380 hiljada eura. Ni toj kompaniji punih godinu nije plaćena zakupnina.

Zbog cjelokupne situcije i katanca koji je pune tri godine na grad hotelu Sveti Stefan, mještani su zatražili raskid ugovora, a njihovu inicijativu je podržao i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj, koji će to kandidovati na prvoj narednoj sjednici Vlade.

Pred arbitražnim sudom u Londonu se vodi postupak težak stotinu miliona eura, zbog kršenja ugovorenih obaveza između dvije strane.

I dok su mještani odustali od protesta, nakon što su dobili uvjeravanja od potpredsjednika Vlade Đeljošaja da će inicirati raskid ugovora, zakupac je voljan da otvori hotel i ove sezone, bez rješavanja pitanja arbitraže, uz stavljanje arbitraže u mirovanje ili bez uticaja na arbitražu, kako Vladi odgovara, ukoliko je Vlada saglasna da osigura bezbjednost i privatnost za goste hotela.

“To znači da režim korišćenja Kraljičine plaže bude kao do incidenta iz 2021. godine ili makar režim iz prošle godine kada je u sezoni, u vremenu od 8 do 20 časova Kraljičina plaža bila samo za goste hotela, a van tog intervala otvorena za sve posjetioce”, rekli su nedavno “Vijestima” u “Adriatic propertiesu”.

Foto: Vuk Lajović/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA