Opština Bar: U razvoj preduzetništva uložićemo dva miliona eura

Barska lokalna uprava će do 2026. godine uložiti dva miliona eura u razvoj preduzetničke djelatnosti, saopštili su njeni predstavnici na otvaranju trećeg Sajma preduzetništva.

Sajam preduzetništva Opštine Bar, na kojem su se svojim djelatnostima predstavili preduzetnici i preduzetnice koji su podržani kroz više opštinskih programa podrške razvoju lokalnih mikro i malih biznisa, otvoren je u petak na platou ispred Dvorca kralja Nikole.

Kako je saopšteno iz Opštine Bar, širok spektar proizvoda i usluga posjetiocima sajma je predstavilo 18 izlagača, uz organizovanu degustaciju hrane, kreativne radionice za najmlađe sugrađane i sportsko-muzički događaj – zumba za djecu.

Potpredsjednica Opštine Bar, Tanja Spičanović, podsjetila je da je lokalna uprava prvi sajam organizovala 2021. godine, u izazovnom post-kovid periodu, sa namjerom da obezbijedi promociju svih djelatnosti i proizvoda koje preduzetnici iz Bara nude lokalnom tržištu i zajednici.

„To je bio logičan nastavak aktivnosti Opštine Bar u domenu podsticanja razvoja preduzetništva, a koji su podrazumijevali i edukativnu i finansijsku podršku, odnosno dodjeljivanje bespovratnih novčanih sredstava“, rekla je Spičanović.

Lokalna uprava je budžetom za ovu godinu opredijelila sredstva u iznosu od 400 hiljada EUR za podršku razvoju preduzetničke djelatnosti, kao jednom od svojih strateških prioriteta.

„Za žensko preduzetništvo je ove godine već dodijeljeno 100 hiljada EUR, dok će veliki grant u iznosu od 300 hiljada EUR, koji je namijenjen svim preduzetnicima, biti realizovan nakon raspisivanja javnog poziva koji nas očekuje krajem ovog mjeseca“, rekla je Spičanović naglašavajući da će do kraja 2026. u ove svrhe biti uloženo gotovo dva miliona EUR budžetskih sredstava.

Ona je najavila i otvaranje posebne kancelarije, koja će omogućiti bolje povezivanje lokalne uprave i Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj sa privrednim sektorom.

„To će nesumnjivo biti svojevrsni focal point privrednih dešavanja i svih investicionih zamajaca, kao i kompletnog procesa razvoja koji će uslijediti u Baru. Vjerujemo da ćemo na taj način sve konsultantske i stručne usluge koje Opština pruža građanima učiniti još dostupnijima“, poručila je Spičanović.

Opština Bar, kao jedna od prvih lokalnih uprava u Crnoj Gori, od 2019. godine u kontinuitetu uspješno realizuje niz programa podrške razvoju preduzetništva, zbog čega je u regionu prepoznata kao primjer dobre prakse.

Tome u prilog govori činjenica da je u proteklom petogodišnjem periodu podržano 186 biznis projekata i dodijeljeno gotovo 800 hiljada EUR, što je u krajnjem doprinijelo unapređenju lokalnog privrednog ambijenta i kreiranju novih radnih mjesta.

Foto: Opština Bar

NIKŠIĆ PROGNOZA