Opcije za „Vektra Boku“ su raskid ugovora ili uvođenje stečaja

Pitanje „Vektra Boke“ jedno je od ključnih za Herceg Novi, a za rješavanje situacije u tom preduzeću formiran je tim na lokalnom nivou i radna grupa na državnom nivou, kazao je „Danu“ predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić. Istakao je da bi radna grupa, formirana na osnovu zaključka Savjeta za privatizaciju, trebalo da sagleda sve opcije za rješavanje problema u „Vektra Boki“.

– Oni bi trebalo da krenu sa radom narednih dana i odrede se kako i na koji način će se država postaviti po tom pitanju, da li da ide na raskid ugovora ili da se čeka šta će Privredni sud odlučiti o stečaju. Ako se ide na raskid ugovora i to je postupak koji može trajati dugo, a nama vrijeme curi. Očekujemo i želimo da već sjutra vidimo radove i na hotelu „Plaža“, „Igalu“ i „Tamarisu“ – poručio je Katić.

Takođe očekuje da se pitanje „Vektra Boke“ ovih dana aktuelizuje i da radna grupa odluči koja je opcija prihvatljiva, da li raskid ugovora ili uvođenje stečaja. Interes Herceg Novog je, zaključuje, da se urušeni hoteli „Vektra Boke“ što prije stave u funkciju.

– Angažovali smo sve ljude u Herceg Novom koji žele da nam pomognu. Advokat Zoran Lazarević je naš predstavnik u državnoj komisiji koja je formirana u cilju rješavanja pitanja „Vektra Boke“. Puno je opcija, ali i pravnih problema – ukazao je Katić i podsjetio da je problematika kompleksna jer se vodi više postupaka pred sudovima i tužilaštvom.

– Imate više mišljenja, zaštitnika državne imovine, osnovnog i specijalnog tužilaštva, Privredni i Viši sud, izvršioca kroz prodaju hotela „Igalo“, pravosnažnu presudu u korist porodice Acović, gdje se treba naplatiti četiri miliona eura. Imate ogromne dubioze prema opštini, radnicima koji ne mogu da ostvare prava na penziju. Puno je problema koje treba rješavati – kazao je Katić.

Ročište za uvođenje stečaja u „Vektra Boku“ koji je prije više od dvije godine pokrenula Uprava prihoda i carina zbog duga od oko 1,5 miliona eura, odloženo je nedavno na neodređeno po ko zna koji put u Privrednom sudu.

Nekadašnji zaposleni zahtijevaju od države da raskine privatizacioni ugovor sa vlasnikom Draganom Brkovićem, potpisanim davne 2007. godine, a koji nije poštovan ni u jednom segmentu, jer je umjesto obećanog višemilionskog ulaganja, imovina nekadašnjeg turističkog giganta na Jadranu HTP Boka devastirana, zapuštena i neupotrebljiva. Grad je od 2007. godine dobio ruinirane hotele i motele, a neki od objekata poput hotela „Tamaris“ su srušeni. Pride, dobio je i radnike, koji na ulici godinama traže pravdu.

Upitno da li bi radnici naplatili potraživanja kroz bankrot

Pravni zastupnik dijela bivših radnika „Vektra Boke“ Jovan Pejović kazao je da bi uvođenjem stečaja bili obustavljeni svi izvršni postupci i upitno je da li bi radnici ostvarili preostala potraživanja. S druge strane, dio bivših radnika se zalaže za prodaju hotela „Igalo“. Pejović upozorava da u slučaju pokretanja stečajnog postupka, po sili zakona prestaju svi izvršni postupci i da tu nema izuzetaka.

– Teško je procjenjivati koliko će stečajni postupak još trajati, jer je prošlo osam godina od njegovog pokretanja. Drugo pitanje je da li će radnici ostvariti preostala potraživanja u punom obimu. U slučaju bankrota uključiće se banke sa potraživanjima koja iznose oko 30 miliona. U međuvremenu, imovina se prodavala u bescijenje, Brković je uzeo šta je uzeo, pitanje je sada da li radnici imaju 100 posto pokriće za potraživanja. Mislim da se može desiti da u slučaju bankrota radnici dobiju samo dio svog potraživanja, uključujući i doprinose za penziju – kazao je Pejović.

Bivši radnik Vojin Miljanić kazao je da je veliki broj bivših radnika potpisao saglasnost za prodaju hotela „Igalo“ i tako bi se namirila potraživanja.

– Svi se mi pitamo zbog čega je došlo do zabrane prodaje. Ne želim da napadam državu ili bilo koga drugog, samo prebacujem krivicu na onoga ko je podnio zahtjev za stopiranje prodaje hotela „Igalo“. Od njegove prodaje, naplatila bi se porodica Acović oko četiri miliona eura, Poreska uprava 4.300.000 gdje su uvrštena i potraživanja radnika i Opština Herceg Novi 1,9 miliona – kazao je Miljanić.

Dio se protivi prodaji imovine

Druga grupa radnika okupljena u NVO „Bivši radnici Vektra Boke“, posljednji protest je imala 30. juna, kada su iznova zatražili isplatu zaostalih zarada, potraživanja po sudskim presudama, jubilarne nagrade, uplatu doprinosa i otpremnine. Jedan od zahtjeva je bio i raskid ugovora sa „Vektra Bokom“ nakon čega očekuju isplatu svih potraživanja. Predsjednik NVO „Bivši radnici Vektra Boke“ Đorđe Rajak od radne grupe očekuje odluku da se raskine ugovor sa „Vektra Montenegrom“.

Prodaju hotela „Igalo“ putem licitcije stopirala je ova NVO, jer je na njen prigovor Privredni sud donio rješenje o određivanju mjere obezbjeđenja radi sprečavanja promjene imovinskog statusa stečajnog dužnika „Vektra Boke“.

– Takođe, u martu ove godine sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša odredila je privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti „Vektra Boke“. Ovo rješenje donijeto je na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje vodi istragu protiv većinskog vlasnika kompanije, članova uprave i povezanih lica. Predsjednik Višeg suda ukinuo je rješenje sudije za istragu uz obrazloženje da nema elemenata krivičnog djela u sticanju imovine HTP Boka – kazao je Rajak.

NIKŠIĆ PROGNOZA