Održana Godišnja skupština Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori

U Budvi je danas održana Godišnja skupština Savjeta Stranih Investitora u Crnoj Gori, na kojoj je najavljena promjena datuma izdavanja „Bijele knjige – Investiciona klima u Crnoj Gori ”, ključnog dokumenta za razvoj investicionog ambijenta u našoj zemlji.

Od ove godine, „Bijela knjiga” će izlaziti u novembru, kako bi Vlada blagovremeno mogla razmotriti i uključiti preporuke i analize stranih investitora u svoj program rada.

Obrazlažući odluku o promjeni datuma izdavanja „Bijele knjige”, predsjednik Savjeta, Tamaš Kamaraši, istakao je da je riječ o važnom koraku kojim se dodatno osigurava da se prilikom kreiranja politika i regulatornih okvira vodi računa o stvarnim potrebama stranih investitora i cjelokupne poslovne zajednice.  

Poseban naglasak na ovogodišnjoj Skupštini bio je na radu četiri komiteta Savjeta: Komiteta za talente i ljudski kapital, Komiteta za IT, ekonomski i infrastrukturni razvoj, Komiteta za vladavinu prava i poresku politiku i Komiteta za tranziciju ka zelenoj ekonomiji (ESG). Predsjedavajući komiteta su članovi Upravnog odbora Savjeta: Branko Mitrović, Dejvid Margason, Vasilis Panagopoulos i Remon Zakaria. U radu komiteta učestvuju eksperti iz kompanija članica koji nastoje da sprovedu inicijative za eliminisanje prepoznatih barijera u okviru navedenih prioritetnih oblasti.

Arijana Nikolić Vučinić, izvršna direktorica Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori, podsjetila je da su predstavljene aktivnosti i najavljene promjene u skladu sa namjerom da se intenzivira dijalog i učvrsti saradnja sa donosiocima odluka. Ona je poručila da Savjet nastavlja da posvećeno podržava otvorenost, transparentnost i efikasnost investicionog okruženja, kako bi pružili punu podršku partnerima u ostvarivanju zajedničkih ciljeva važnih za dalji razvoj crnogorske ekonomije.

Govoreći o planovima za naredni period, Arijana Nikolić Vučinić je najavila nove „MFIC Talks” događaje gdje će članovi Savjeta moći razgovarati sa predstavnicima Vlade i nadležnih institucija o temama koje strani investitori prepoznaju kao značajne. Takođe, podsjetila je na nedavno uspostavljenu saradnju sa fondacijom „Čini dobro” koja će dati priliku članovima Savjeta da kroz mentorstvo približe standarde savremenog poslovanja i tržišta mladima u Crnoj Gori.

Savjet stranih investitora jedno je od vodećih poslovnih udruženja u zemlji. Osnovan prije 15 godina, okuplja 43 kompanije koje generišu više od 30% crnogorskog BDP-a.

foto:MFIC

NIKŠIĆ PROGNOZA