Odobreno preko 1,7 miliona eura za zapošljavanje i obuku nezaposlenih

Upravni odbor (UO) Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) donio je odluke o finansiranju programa za zapošljavanje i obuku nezaposlenih u ovoj godini, za šta će biti obezbijeđeno preko 1,7 miliona EUR.

Kroz realizaciju programa Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad i Osposobljavanje za rad kod poslodavca omogućiće se zapošljavanje 837 nezaposlenih sa evidencije Zavoda.

Kroz program Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad, koji je vrijedan 999,8 hiljada EUR, biće omogućeno zapošljavanje 523 osobe, od kojih će polovina biti angažovana u programima socijalnih sadržaja, a druga polovina u programima humanitarnih, edukativnih, ekoloških i drugih sadržaja od javnog interesa.

„Zapošljavanje na privremenim poslovima od javnog interesa ovim osobama omogućiće da steknu, održe i unaprijede svoje radne vještine, povećaju zaposlenost na otvorenom tržištu rada i ublaže rizik od socijalne isključenosti“, navodi se u saopštenju Zavoda.

Program Osposobljavanje za rad kod poslodavca, za koji je UO danas odobrio 713,5 hiljada EUR, omogućiće angažovanje 314 nezaposlenih osoba.

Kroz obuku i sticanje praktičnog iskustva, njih 83 planirano je za javni sektor, a 231 za privatni.

„Očekivanja od oba programa su da će doprinijeti boljem ekonomskom položaju nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda, kroz sticanje novih praktičnih znanja i vještina, kao i povećanje njihove zaposlenosti na otvorenom tržištu rada“, kazali su iz Zavoda.

Takođe, imaće pozitivan uticaj i na ukupnu zaposlenost i poboljšanje životnog standarda građana Crne Gore.

Foto: Ilustracija/elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA