Odbor direktora „Tu Montenegra” Slovenca predložio za novog direktora

Odbor direktora „Tu Montenegra“ (TM) predložio je Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) da Slovenca Marka Anžura predloži Vladi za novog direktora, potvrđeno je „Danu“ iz više izvora iz nacionalne avio-kompanije i Vlade. Ovaj predlog je u MKI poslat prije nekoliko dana i juče je, prema našim informacijama, trebalo da se razmatra na kadrovskoj komisiji Vlade. Međutim, sjednica te komisiji je odložena za narednu srijedu, kada bi trebalo da se taj predlog razmotri i nakon toga proslijedi Vladi. Naravno, postoji i mogućnost da ovaj predlog ne ide na kadrovsku komisiju, već da se direktno uvrsti u dnevni red Vlade na sjednici. Kakav će biti dalji red poteza zavisiće od MKI.

„Dan“ je još ranije objavio da će Anžur gotovo izvjesno biti predlog odbora direktora za novog direktora, te da se to znalo odmah nakon obavljenih intervjua, a u krugovima upoznatim sa dešavanjima u nacionalnoj avio-kompaniji spominje se da je konkurs namješten, te da za to postoje dokazi u vidu snimljenih razgovora više članova uprave. Prema nezvaničnim informacijama „Dana“, tim povodom je podnesena prijava protiv N.N. lica jer je u pitanju nezakonito ili neovlašćeno snimanje. Ono što je poznato odranije jeste da su dva člana odbora direktora i vršilac dužnosti izvršnog direktora Saša Radović uoči raspisivanja konkursa bili u Sloveniji, gdje su se, prema nezvaničnim informacijama, susreli sa Anžurom.

Prema pouzdanim informacijama, za predlog da Anžur bude izvršni direktor glasala su četiri člana odbora direktora. Peti član odbora Vuk Stojanović se prijavio na konkurs, zbog čega se odmah izuzeo iz postupka odlučivanja o novom direktoru. Preostala četiri člana odbora direktora, predsjednik Pavle Ljesar, Orhan Hodžić, Suad Đelović i Mirko Škerović, prema pouzdanim informacijama, glasali su za predlog da Anžur bude novi direktor. Odbor je glasao za Anžura na osnovu predloga komisije koja je sprovela intervjuisanje kandidata, a u kojoj su, osim tri člana odbora direktora, bili i državni sekretar MKI Admir Šahmanović i pomoćnik generalnog sekretara Vlade Ilir Harasani.

Osim Anžura, koji je bio direktor „Adrija ervejsa“, i Stojanovića, koji je nakon intervjua povukao kandidaturu, na konkurs su se prijavili i Igor Pavićević, Goran Jandreoski, Dražen Ćorović i Danilo Lakić.

Novi direktor će po nedavno usvojenoj sistematizaciji imati platu od tri i po hiljade eura. Uz to će, u slučaju da to bude Anžur, dobiti i mjesečnu naknadu za stan. Predrag Todorović je kao izvršni direktor imao naknadu za stan od hiljadu eura mjesečno.

Drugi konkurs u godinu dana

„Tu Montenegro“ je bez izvršnog direktora u punom mandatu od marta prošle godine. Tada je ostavku podnio i iz kompanije otišao Predrag Todorović, prvi direktor kompanije. Potom je za vrišioca dužnosti imenovana Dragana Frantov Nikolić, koja je na toj poziciji bila do oktobra. Nakon nje je na tu poziciju došao Saša Radović, kum ministarke Ane Novaković Đurović, koji nije imao nikakvog iskustva u vazduhoplovstvu. Još veći problem je što je nezakonito imenovan na tu poziciju, jer je polovinom 2021. godine uzeo 76 hiljada otpremnine iz „Budvanske rivijere“ nakon sporazumnog raskida ugovora. Zbog toga, shodno Zakonu o radu i tumačenju nadležne inspekcije, u narednih pet godina nije mogao da bude imenovan na direktorsku funkciju u državnom preduzeću. Radović i dalje tvrdi da nije mogao da obavlja drugu funkciju godinu dana, a ne pet godina.

Kako god, odbor direktora nije postupio po odluci inspekcije i već dva mjeseca ne daje otkaz Radoviću, koji je i nakon odluke inspekcije angažovao nekoliko ljudi po osnovu ugovora o djelu i promijenio nekoliko direktora. Jedan od prvih njegovih poteza u nacionalnoj avio-kompaniji bila je promjena akauntabl menadžera, najodgovornije osobe za bezbjednost u kompaniji.

Ovo je drugi konkurs koji „Tu Montenegro“ sprovodi za izvršnog direktora. Prvi je propao jer se Vlada nije izjašnjavala.

Izvor: Dan

Foto: Beta

NIKŠIĆ PROGNOZA