Odbili žalbu Radovića dan nakon što ga je Vlada smijenila

Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS), na čijem čelu je Admir Adrović (BS), donijelo je rješenje kojim je odbijena žalba izjavljena od „Tu Montenegra“ i vršioca dužnosti direktora te kompanije Saše Radovića na rješenje Uprave za inspekcijske poslove (UIP) – Odsjek za inspekciju rada. UIP je prije dva mjeseca „Tu Montenegru“ naložio da se otklone nepravilnosti u postupku zasnivanja radnog odnosa Saše Radovića, odnosno da mu daju otkaz ili da on vrati otpremninu od 76 hiljada „Budvanskoj rivijeri“, koja ga je i prijavila UIP-u. Informaciju da je MRSS donijelo rješenje „Danu“ su potvrdili iz UIP-a.

Ministarstvo rada je rješenje po žalbi donijelo dan nakon što je Vlada razriješila Radovića, a na njegovo mjesto imenovala Slovenca Marka Anžura, po konkursu koji je sproveden preko Zavoda za zapošljavanje. Vlada je Radovića razriješila 4. maja, dok je MRSS rješenje o žalbi donijelo 5. maja, a UIP-u ga dostavilo 11. maja. Dakle, taj resor je imao vremena od polovine marta, kada je žalba predata, da potvrdi rješenje UIP-a, jer su i u „Tu Montenegru“ znali da je Radović nezakonito imenovan, ali to nisu uradili mjesec i po dana, već su postali ažurni tek kad je Vlada smijenila Radovića i tako otklonila nepravilnosti u postupku njegovog imenovanja. Doduše, prema našim informacijama, Radović i dalje obavlja funkciju izvršnog direktora jer Anžur još nije stupio na dužnost. Dakle, i nakon nezakonitog imenovanja, a potom i smjene, Radović i dalje obavlja funkciju izvršnog direktora.

Iz UIP-a su nam pojasnili da je ministarstvo u rješenju potvrdilo stav inspekcije rada da je Saša Radović zasnovao radni odnos suprotno članu 21 stav 6 Zakona o radu, jer mu je putem sporazuma prestao radni odnos u „Budvanskoj rivijeri“, a isti dan mu je isplaćena otpremnina. UIP je rješenjem tražio od „Tu Montenegra“ da ili da otkaz Radoviću ili da on vrati otpremninu i ostane na toj poziciji. Rješenje UIP-a donijeto je početkom marta i od tada niti je Radović vraćao otpremninu, niti mu je „Tu Montenegro“ dao otkaz, već je ostao i angažovao radnike po osnovu ugovora o djelu i mijenjao nekoliko direktora tokom svog nezakonitog angažmana. I sve to za platu od blizu tri hiljade eura.

Radović je na čelo „Tu Montenegra“ došao krajem decembra prošle godine. Ugovor je potpisao na šest mjeseci. Na tu funkciju je imenovan najviše iz razloga što je kum ministarke Ane Novaković Đurović, odnosno tim putem je došao u opticaj kao kandidat za direktora kompanije.

„Tu Montenegro“ je od marta 2022. godine bez izvršnog direktora u punom mandatu. Tada je Predrag Todorović podnio ostavku, nakon čega je pola godine vršilac dužnosti bila Dragana Frantov Nikolić. Nakon nje u decembru je imenovan Radović, a prošle sedmice Anžur.

Odbor direktora „Tu Montenegra“ imenovan je u septembru, a čine ga predsjednik Pavle Ljesar i članovi Vuk Stojanović, Orhan Hodžić, Mirko Škerović i Suad Đelović.

„Tu Montenegro“ je osnovan krajem 2020. godine, a u 2021. i 2022. godini poslovali su sa višemilionskim minusom.

Inspekcija je mogla samo da piše kazne

Pitali smo UIP šta bi mogli da rade, odnosno kako da djeluju nakon rješenja MRSS-a, da Vlada nije smijenila Radovića.

– Zakonom je propisano da bi u slučaju nepostupanja po rješenju inspekcija mogla izricati novčane kazne do 5.000 eura sve dok subjekt nadzora ne postupi po rješenju – odgovorili su nam iz UIP-a.

Ovo znači da su mogli da pišu kazne „Tu Montenegro“ tokom cijele godine, a da bi Radović, koji je nezakonito imenovan, mogao da obavlja tu funkciju dok god ga upravni odbor i Vlada ne smijene.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA