Od rutnih naknada očekuju 105 miliona

Prema dokumentu predviđeno je da oni na osnovu planiranog broja letova, servisnih jedinica, jedinice rutne naknade, ključa raspodjele prihoda među entitetima, a uzimajući u obzir i visoki procenat naplate (oko 99 odsto), u 2024. godini iznose 105 miliona eura. Ukupni prilivi predviđeni su na 125 miliona.

To stoji u dokumentu na koji je Vlada dala saglasnost na poslednjoj sjednici.

– Što se tiče terminalnih naknada, na osnovu prognoze broja operacija u oblasti terminalnih kontrola letenja (polijetanja i slijetanja), a uzimajući u obzir i procjeny stepena naplativosti koja iznosi oko 98 odsto, očekuje se priliv po ovom osnovu u 2024. godini od oko 14,5 miliona eura – navodi se u dokumentu.

U dokumentu stoji i da su planirani poslovni prilivi po ostalim osnovama, odnosno usluga kalibraže, štampanja informativnih publikacija, pružanje usluga komunikacija i radarskih podataka i očekivani priliv po osnovu prodaje SMATSA Vazduhoplovne akademije je oko 2,2 miliona eura, dok su ukupni projektovani prilivi društva za 2024. godinu planirani na oko 125,3 miliona eura.

Kada je riječ o rutnim naknadama, na sjednici EUROCONTROL-a iz novembra 2023. godine, za zonu naplate Srbija/Crna Gora/KFOR za 2024. godinu utvrđena je visina jedinice rutne naknade u iznosu od 37 eura (National Unit Rate), odnosno ukupno 37,11 eura (Global Unit Rate) uključujući udio EUROCONTROL-a.

– Jedinicu rutne naknade potvrđuju Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore i ona predstavlja jediničnu cijenu usluga za jedinstvenu zonu naplate Srbija/ Crna Gora/ KFOR. Prihod od rutnih naknada je u direktnoj vezi sa realizovanim saobraćajem (brojem letova), odnosno realizovanim brojem servisnih jedinica koje se na taj način generišu. Na osnovu baznog scenarija prognoze servisnih jedinica za zonu naplate Srbija/Crna Gora/KFOR u 2024. godini predviđa se realizacija od oko 3,32 miliona servisnih jedinica – piše u dokumentu.

Oko 75 odsto priliva od rutnih naknada generiše se od avio-kompanija koje su registrovane u 14 zemalja. Najviše prihoda generišu avio-kompanije registrovane u Turskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Irskoj…

– Tokom 2023. godine, zaključno sa mjesecom novembrom, od ukupno 51.594 polijetanja, 77 odsto je realizovano na aerodromima u Srbiji, dok je ostatak realizovan na aerodromima u Crnoj Gori. Najviše letova su realizovale avio-kompanije Air Serbia (40 odsto), Wizz Air (osam odsto), Air Montenegro (sedam odsoto), Air Pink (četiri odsto), Turkish Airlines (četiri odsto) – navodi se u dokumentu.

Globalna dešavanja mogu uticati na poslovanje

U dokumentu piše i da s obzirom na to da obim vazdušnog saobraćaja u prostoru nadležnosti SMATSA i u Evropi uopšte zavisi od mnogih faktora na koje se ne može uticati, i svi ne mogu biti u pravoj mjeri sagledani u ovom trenutku (konflikt u Ukrajini i na Bliskom istoku, porast inflacije i stagnacija velikih svjetskih ekonomija) potrebno je redovno pratiti situaciju.

– Pored toga, konstantna unapređenja koja se reflektuju na tehnologiju rada, sisteme i opremu, trendovi praćeni digitalizacijom i spremnost društva da isprati izazove, zahtijevaju brza prilagođavanja, efikasno upravljanje promjenama i adekvatna ulaganja u ljudske resurse u pogledu obuke, usavršavanja i održavanja životnog standarda – navodi se u dokumentu.

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA