Od PDV-a očekuju milijardu, potrošili 57 miliona depozita

Rebalansom budžeta Ministarstvo finansija, odnosno Vlada, planira povećanje prihoda od poreza na dodatu vrijednost (PDV), poreza na dobit pravnih lica, akciza i doprinosa, pokazuju izmjene i dopune Zakona o budžetu koje su dostavljene Skupštini. Takođe, iz predloga rebalansa može se vidjeti da su od 100 miliona depozita ostala 43 miliona, što znači da je do sada već potrošeno 57 miliona, ili više od polovine.

S obzirom da je rebalansom predviđeno smanjenje deficita i smanjenje nedostajućih sredstava sa 705 na 537 miliona, Vlada je promijenila dio zakona koji se odnosi na namjenu zaduženja, koje je ostalo do 600 miliona eura, s tim što će se pokušati da se zaduže kako bi u narednu godinu ušli sa 150 miliona depozita.

– Država se u 2023. godini može zadužiti do iznosa od 600.000.000 eura za potrebe obezbjeđenja nedostajućih sredstava u 2023. godini, refinansiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve za 2024. godinu, putem zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim i/ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i/ili zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana – piše u predlogu rebalansa koji će pred poslanicima braniti ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Porezi i doprinosi na zarade u 2023. godini planirani su u iznosu od 574,5 miliona i u odnosu na prvobitni predlog veći su za 38,7 miliona, ili 7,2 odsto, što je rezultat veće naplate u dosadašnjem periodu usljed povećanja osnovice za obračun doprinosa, a po osnovu povećanja zarada zaposlenih u javnom sektoru.

U odnosu na prvobitni plan, porez na dodatu vrijednost je povećan za 69,1 milion, ili 7,2 odsto, i projektovan je na 1,028 milijardi eura.

– Projektovani rast rezultat je projektovanog rasta potrošnje domaćinstava i države shodno makroekonomskom scenariju – piše u predlogu rebalansa.

Akcize su planirane u iznosu od 296,4 miliona eura, što je više za 25 miliona, ili 9,2 odsto, usljed izmjena akcizne politike u dijelu implementacije akciznog kalendara na duvan i duvanske proizvode; uvođenja nove akcize na proizvode od šećera, kakao i sladoled, kao i dodatnih proizvoda od plastike.

– Takođe, usljed stabilizacije cijena nafte i naftnih derivata na tržištu, te posljedično tome prestanku važenja Odluke o umanjenju iznosa akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, planira se povećanje naplate prihoda po ovom osnovu – navedeno je u predlogu.

Prihodi od poreza na dobit povećani su za 13 miliona eura, na 134,6 miliona eura, a prihodi od kapitala su veći za 40 miliona u odnosu na prvobitno planirane. To je urađeno jer u Vladi očekuju uplate po osnovu raspodjele dividendi od privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu.

U rebalans su uvedene donacije od EU u iznosu od 27 miliona eura.

Budžet je rebalansom projektovan na 2,9 milijardi eura.

Izvor: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA