Od E-commerca naplatili 1,8 miliona eura

Poreska uprava (PU) u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) naplatila je 1,8 miliona eura po osnovu neplaćenog poreza od firme koje su koristile usluge elektronske trgovine e-komerc Atlas banke u koju je uveden stečaj 2019. godine.

Ovo je zvanično saopšteno iz ove državne institucije.

Tužilaštvo, na čijem je čelu bio Milivoje Katnić, 2018. godine blokiralo je 62,7 miliona eura firmama koje su koristile uslugu elektronske trgovine e-komerc Atlas banke, a tokom istrage protiv vlasnika banke Duška Kneževića i s njim povezanim licima i kompanijama, zbog sumnje da su prali novac i utajili porez.

Nakon pokretanja istrage, PU pokrenula je procedure kontrole e-komerca kod 130 firmi što je rezultiralo rješenjima o naplati poreskog duga u iznosu od 32 miliona eura.

Upravni sud je potvrdio rješenja PU o postojanju poreske obaveze za ova 32 miliona, dok je poreskim kontrolama utvrđena ukupna poreska obaveza od skoro 42 miliona eura.

“PU je kod pomenutih poreskih obveznika preduzela sve mjere prinudne naplate iz svoje nadležnosti predviđene zakonom. Nakon okončanja postupka pred nadležnim organima Crne Gore biće poznato kad i koliko od spornog iznosa će biti naplaćeno. U prethodnom periodu izvršen je inspekcijski nadzor u dijelu pravilnosti utvrđivanja, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza kod poreskih dužnika za poreski period 2017. i 2018. godina. Inspekcijski nadzor je izvršen kod 37 poreskih obveznika i utvrđene obaveze po osnovu poreza na dobit po pravosnažnim rješenjima za poreski period 2017. god. u iznosu od oko 26,9 miliona eura, dok korekcije po osnovu izvršenih kontrola za poreski period 2018. god. iznose oko 11,2 miliona eura. U saradnji sa SDT-om po osnovu e-komerca je naplaćeno oko 1,8 miliona eura”, kazali su iz PU.

Iz SDT-a nije odgovoreno na pitanje “Vijesti” da li su se stekli zakonski uslovi da se novac za koji postoje pravosnažne presude Upravnog suda prebaci na račun PU.

Optužnicom SDT-a u predmetu “ e-komerc” obuhvaćeno je 108 fizičkih i 248 pravnih lica. Terete se za stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, utaja poreza i doprinosa.

Katnić je tvrdio da je državni budžet preko usluge e-komerca kod Atlas banke oštećen za 120 miliona eura. On je rekao i da je Atlas banka, preko e-komerca, imala profit od 800 miliona eura, a ostale banke koje koriste tu vrstu usluga oko pet miliona eura.

Knežević je negirao optužbe i tvrdio da Katnić nije uspio da nauči razliku između obrta i dobiti, ističući da je e-komerc potpuno zakonit i da se odvija u skladu sa svim pravilima.

“Povodom sumnji u poslovanje E-commerce servisa Atlas banke odmah smo ukazali da je naše poslovanje otvoreno za sve provjere nadležnih državnih organa i da je prošlo sve supervizije i domaćih i međunarodnih regulatora. Zato vjerujemo da će se vrlo brzo potvrditi regularnost poslovanja banke, koja je prepoznata kao nosilac svjetskih trendova elektronskog bankarstva u Crnoj Gori. Sigurni smo da će to i biti nalaz privremene uprave, koju smatramo posljedicom nerazumljivih postupaka Specijalnog tužilaštva, koji su rezultat interesno motivisianih medijskih spekulacija i koji, u krajnjem, predstavljaju nelegitimni pritisak na institucije sistema. Sa Centralnom bankom smo dosad imali vrlo konstruktivnu saradnju. CBCG je vodila računa o ugledu obje banke i potvrdila da nije bilo nezakonitih radnji u poslovima E-commerca. Naši klijenti iz inostranstva, čije je poslovanje SDT blokirao, bili su kandidati za ekonomsko državljanstvo. Sada se suočavaju s pravnim nasiljem nad njima i njihovim legalno zaposlenima u Crnoj Gori. Tužilaštvo odbija da pruži informacije njihovim advokatima, sve se proglašava tajnom, zbog čega pravni zastupnici ne mogu da rade na njihovoj odbrani”, izjavio je ranije Knežević.

foto: Luka Zeković/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA