Od 30,2 miliona Crnu Goru zapada 4,9 miliona u tri rate

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA ove godine započeće dogradnju objekata terminalne kontrole letjenja (TKL) Podgorica i rekonstrukciju elektroenergetske (EE) i telekomunikacione (TK) infrastrukture oko poletno-letne staze (PSS) na aerodromu Podgorica, navodi se u finansijskom planu SMATSE za ovu godinu, na koji je crnogorska vlada dala saglasnost. Ukupna vrijednost ovih investicija je 4,9 miliona eura, a trebalo bi da budu realizovane zaključno sa 2026. godinom. Ukupna vrijednost planiranih investicija SMATSE u 2024. godini iznosi 30,27 miliona eura

Dogradnja objekta TKL Podgorica podrazumijeva povećanje kapaciteta tehničke sale, proširenje prostorije za monitoring, izmjenu rasporeda prostorija i zamjenu elektro-energetskih i telekomunikacijskih instalacija i sistema grijanja i hlađenja. Oko piste je planirana izgradnja nove kablovske kanalizacije (osim na dijelu trase gdje je moguće koristiti postojeću rezervnu infrastrukturu Aerodroma Podgorica), radi povećanja pouzdanosti rada telekomunikacionih uređaja i adekvatnijeg snabdijevanja električnom energijom. Dogradnja tornja koštaće 3,3 miliona eura, a rekonstrukciji infrastrukture 1,6 miliona.

U finansijskom planu SMATSE se podsjeća da se ovo preduzeće ne finansira iz budžeta Srbije i Crne Gore, već prihode ostvaruje od rutnih i terminalnih naknada.

Procijenili su da će ovu godinu završiti sa profitom od 4,63 miliona eura, od ukupnih priliva od 125,3 miliona eura. Od toga na bruto zarade odvajaju 76,81 milion.

Osnivači SMATSE su vlade Srbije i Crne Gore, a pokriva vazdušni prostor iznad ove dvije zemlje, dijela Jadranskog mora i granice BiH. Od aprila 2014. godine uslugu kontrole letjenja iznad Kosova pruža mađarski HungaroControl.

Vlada je na posljednjoj sjednici nakon 17 godina smijenila zamjenika direktora SMATSA Laza Maksimovića i imenovala Rajka Uskokovića.

Imaju 910 zaposlenih, prosječna bruto plata 6.460 eura

U dokumentu se navodi da je na kraju prošle godine u SMATSI bilo 910 zaposlenih, sa prosječnom bruto zaradom od 6.460 eura.

Osim toga, angažuju 19 profesionalnih oficira i podoficira Vojske Srbije.

Najavili su i da će ove godine imati ,,neznatno više“ zaposlenih nego 2023.

Sa crnogorskih aerodroma lani 23 odsto polijetanja

U finansijskom planu SMATSE se navodi da je lani, zaključno sa novembrom, od ukupno 51.594 polijetanja, 77 odsto realizovano na aerodromima u Srbiji, dok je ostatak realizovan na aerodromima u Crnoj Gori.

– Najviše letova realizovala je Air Serbia (40 odsto), Wizz Air (osam), Air Montenegro (sedam), Air Pink (četiri) i Turkish Airlines (četiri odsto) – precizira se u dokumentu.

Foto: SMATSA

NIKŠIĆ PROGNOZA