Obećavajuća gužva podno Rumije: Sezona u Baru počela ranije

Saobraćajni kolaps na magistrali od Sutomora do Bara početkom juna svjedoči da je ljetnja sezona pod Rumijom počela nešto ranije nego ranijih godina.

I puni parkinzi, gužve na šetalištu i u lokalima – to potvrđuju. Još jedan od znakova da je počelo turističko ljeto je primjetniji otpad na barskim ulicama i u Starom gradu.

“Sezona je počela 20 dana ranije nego inače”, kazao je “Vijestima” vlasnik štanda sa plažnom opremom u Šušanju.

On ističe da je i više nego zadovoljan i prepričava da je morao krajem juna da naruči svu novu robu, što se do sada nije dešavalo.

Više je mušterija koje potroše malo, pa se nakupi, nego onih koji daju veće iznose za plažnu opremu i suvenire, njegov je utisak. On je primijetio da je najviše gostiju sa Balkana, najčešće onih stalnih koji su na porodičnom odmoru. Mladih nema puno, tvrdi on, jer im je privlačnija Budva ili Ulcinj zbog provoda.

Kod izdavaoca smještaja, mišljenja su podijeljena. Nekoliko njih sa kojima je novinarka “Vijesti” razgovorala kazali su da su gosti počeli da dolaze nešto ranije nego inače, ali da je “to još slabo”.

Navode i da su iznenađeni jer su pojedine rezervacije napravljene još krajem prethodne sezone, kada su i plaćene, kao da su, kako kažu, gosti željeli da osiguraju svoje mjesto kada su se uvjerili u velike gužve.

“Svi bi da prođu jeftinije i to je normalno, ali za nas nije izvodljivo. Priča se o nekom elitnom turizmu, bogatim gostima, a mene uglavnom pitaju mogu li njih sedam u apartman za četvoro i ljute se kad ne dozvolim”, kaže jedan od izdavalaca smještaja.

On dodaje da su to uglavnom zahtjevi “naših ljudi”, te da se stranci vode onime što je istaknuto na on-lajn platformama za izdavanje i poštuju pravila smještaja. Eventualno, traže da dovedu kućne ljubimce.

Cijene i političko-ekonomska situacija

Turisti se žale da je sve skupo, kazali su ugostitelji, a oni im često objašnjavaju političko-ekonomsku situaciju kao opravdanje za to. Navodno su iznenađeni cijenama u marketima, te misle da im se više isplati jesti u pojedinim restoranima.

“Gostiju najviše ima iz Srbije, i to su uglavnom porodice sa djecom, ili proširene porodice”, kazala je vlasnica privatnih apartmana, dodavši da je i cjenkanje često prisutno.

Ona priča da se ugostiteljstvom bavi dugi niz godina i da je primijetila da turisiti koji dođu na početku sezone to čine kako bi uštedjeli, jer misle da su cijene niže.

Obilaskom barskih plaža primjećuje se trend boravka među borovima, ili u slobodnom dijelu plaže, više nego što se zakupljuju ležaljke i drugi plažni mobilijar.

“Od pet sati su svakako besplatne, pa niko neće da plati ako dođe recimo u dva ili tri, nego sačekaju ili se kupaju pa se poslije presele na ležaljke”, ispričao je Baranin koji radi kao spasilac na jednoj od plaža.

Bar (Ilustracija)
Bar, foto: TO Bar

Dobar početak

U hotelima na Barskoj rivijeri boravi 30 odsto više gostiju u odnosu na prethodnu godinu, saopštili su sredinom juna iz Turističke organizacije Bar (TO).

Prema podacima od 13. juna 2024. godine, na Barskoj rivijeri boravilo je 7.525 registrovanih gostiju. U hotelima je bilo smješteno 2.971 gost.

U privatnom smještaju je tada boravilo 4.482 turista, dok su u odmaralištima registrovana 72 gosta.

“U hotelskom smještaju, najbrojniji turisti su iz Njemačke, Srbije, Rusije, Ukrajine i Turske. Tokom jula i avgusta očekujemo maksimalnu popunjenost kapaciteta, sa tendencijom da taj trend bude nastavljen i u septembru, pa i početkom oktobra”, poručili su.

U cilju kvalitetne pripreme turističke sezone, u više navrata su pozvali sve neregistrovane izdavaoce smještaja da registruju smještaj i na taj način ispune svoju zakonom propisanu obavezu.

Od sredine juna, pojačali su kontrole neprijavljenih smještajnih kapaciteta.

Registrovani izdavaoci smještaja stiču značajnu konkurentnu prednost jer se nalaze u bazi podataka TO Bar, koja ima zadatak da ga promoviše na digitalnim kanalima i preko reklamnog materijala i brošura, istakli su iz te lokalne TO.

Maja Knežević, direktorica hotela „Sea Fort“ u Sutomoru, takođe je potvrdila da je ova sezona počela nešto ranije od ostalih te da je hotel u potpunosti popunjen iako je prošle godine u ovo vrijeme bilo zauzeto do 60 odsto kapaciteta.

„Sezona je počela dosta ranije a mi to pripisujemo tome što je Sutomore napokon sređeno i što liči i na ostale turističke destinacije na crnogorskom primorju. Mi smo bili karakteristični po tome što je sezona počinjala dosta kasnije, međutim jun mjesec je bio fantastično popunjen“, ispričala je ona.

Knežević je dodala da se drugačije kreće sam tempo rezervacija, u Sutomoru su do sada jul i avgust predstavljali špic sezone ali ove godine isto interesovanje važilo je za jul i septembar.

Struktura gostiju je standarda, istakla je, najviše je onih ih regiona, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije mada u su u predsezoni imali brojne goste iz Poljske i Mađarske.

„Maj mjesec ove godine je takođe bio odličan u odnosu na prethodne godine gdje smo imali strukturu gostiju koja je možda i neobična za ovu destinaciju ali smo takođe imali dobru povratnu informaciju, a to je Velika Britanija“, zaključila je Knežević.

Multikulturalnost, ali i ratni zločinci: Star Bar
Stari Bar, foto: Marija Pešić

U Starom Baru uglavnom stranci

S početkom ljetnje sezona oživjela je i kaldarma Starog grada – otvoreni su restorani i poslastičanice, štandovi i prodavnice. Šetajući od podnožja pa do vrha tvrđave Starog grada, najčešće se mogu čuti strani jezici i vidjeti poneka zastava turistističkih vodiča.

“Kod nas uglavnom dolaze stranci, ili čak Barani, da se sklone malo od gužve i uživaju u ponudi koje uglavnom ima samo ljeti. Stranci nam ciljano dolaze, i kad su smješteni u drugim gradovima, i oduševljeni su. Domaće goste, sa Balkana, uglavnom kiša natjera da dođu kod nas jer ne mogu da se kupaju, pa im vlasnici smještaja preporuče Stari Bar”, ispričao je konobar iz jednog restorana u Starom Baru.

Mladić i Karadžić u Starom Baru

Multikulturalizam je tema skoro svih ponuda u Starom Baru, a primjetne su i brojne zastave zemalja Evrope i svijeta, sa najvećom, crnogorskom, na sredini starobarske kaldrme. Nacionalna kuhinja, maslinovo ulje, ručno rađeni suveniri, sok od šipka i slatko od smokava, dio su ponude koje je zaštitni znak Starog Bara.

Nasuprot tome, na štandu nedaleko od ulaza u Stari grad – majice sa likom Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ali i porukom – “Hvala Bogu što sam Srbin”.

Nadomak toga mogu se vijdeti natpisi na ruskom i njemačkom koji strance informišu o ponudi nekih od restorana ili prodavnica.

foto: Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA