NTO: Turisti iz baltičkih zemalja zainteresovani za Crnu Goru

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG), predstavila je turističku ponudu destinacije na sajmu turizma „Balttour“ u Rigi, u periodu od 2-4. februara 2024. godine.

„Ovaj sajam je od velikog značaja za predstavljanje Crne Gore kao cjelogodišnje turističke destinacije na tržištu Letonije, Litvanije i Estonije, jer okupi oko 900 izlagača iz 30 svjetskih destinacija, 5.000 profesionalaca iz oblasti turizma iz baltičkih zemalja, a sajam posjeti preko 30.000 posjetilaca. Poslovni sastanci i B2B događaj koji je organizovan u sklopu prvog dana sajma je okupio rekordno veliki broj turoperatora i privrednika iz baltičkih zemalja. Ovo je bila prilika za umrežavanje, kao i predstavljanje novina kada je u pitanju crnogorska turistička ponuda. Počasna konzulka Crne Gore u Letoniji, Helena Ruduša, prisustvovala je B2B događaju i poručila da se uvjerila da vlada izuzetno veliko interesovanje za Crnu Goru. Posjetioci su bli oduševljeni mogućnošću da probaju hranu i piće crnogorske kuhinje, koje je obezbijedila kompanija „Plantaže“, kao i da osvoje neke od vrijednih nagrada, za koje su se pobrinuli Budvanska rivijera, Portonovi i turistička agencija “Gold Travel“, kao i NTO CG“, saopšteno je iz NTO.

“Turistička organizacija Herceg Novi prvi put nastupa na ovom sajmu i izuzetno smo zadovoljni posjetom kao i interesovanjem publike ali i privrede za naš grad. Posjetiocima smo predstavili našu sveobuhvatnu ponudu, ljetnjeg i zimskog turizma, prednosti koje naš grad nudi, kao i nezaobilazne kulturne i istorijske atrakcije i manifestacije koje krase naš grad. Zemlje Baltika su definitivno u našem fokusu kao značajno emitivno tržište, ostvarili smo dobre kontakte tokom sajma i očekujemo da ćemo u narednom periodu vidjeti rezultate naše posjete kroz veći broj turista sa ovog tržišta”, rekao nam je Miloš Kovačević, menadžer za emitivna tržišta u TO Herceg Novi.

Baltičke zemlje su redovnim letovima povezane sa našom zemljom i to u velikoj mjeri utiče na odluku turista da odmor provedu na destinaciji. Zbog rasta interesovanja za ponudu Crne Gore sa baltičkih tržišta, kompanija „Air Baltic“ će nastaviti sa letovima od 1. maja do 29. oktobra, dva puta sedmično (srijedom i nedjeljom) na relaciji Riga-Tivat.

“Kao i prošle, i ove godine smo se predstavili na sajmu u Rigi. Evidentno je da je Baltik veoma interesantan za nas i postaje strateško područje koje šalje sve veći broj turista. Ove godine smo na sastancima primijetili da je interesovanje značajno veće, da mnogo bolje poznaju ponudu Crne Gore i da postoje upiti za povećanje broja letova kompanije “Air Baltic” prema našoj zemlji. Javilo nam se nekoliko agencija zainteresovanih za dugoročna partnerstva, te vjerujem da ćemo i dalje raditi na razvoju ovog tržišta i dovođenju sve većeg broja turista iz Letonije, Litvanije i Estonije u Crnu Goru”, riječi su Enisa Cikotića, suvlasnika agencije Gold Travel.

Interesovanje za dolazak u Crnu Goru bilo je evidentno po gužvi na štandu Crne Gore, a i turistički radnici su nam potvrdili da su ove godine rezervacije počele već u januaru.

“Posjetila sam vašu zemlju i svima je preporučujem. Već pravimo rezervacije za ljetnju sezonu i svima naglasim da ne propuste da obiđu Boku i Budvu. Ja ću sigurno opet posjetiti Crnu Goru!”, istakla je Liene Karklina, predstavnica turističke agencije “Orhideja” i potvrdila da je na Baltiku, Crna Gora sve traženija destinacija za odmor.

Porast interesovanja za destinaciju, dijelom je rezultat dobrih iskustava koje su prenijeli predstavnici medija i turistički radnici koje je NTO CG ugostio tokom studijske posjete.

 “Crna Gora je predivno mjesto, sa netaknutom prirodom i sjajnim lokacijama. Kada smo prošle godine posjetili vašu zemlju, između ostalog smo imali sreću da prisustvujemo jednom karnevalu u Budvi, da vidimo nestvarni kanjon Tare i uživamo u raftingu i prelijepim predjelima. Ipak, moram naglasiti da koliko god su lokacije bile divne, gostoljubivost je ono što najviše pamtimo. U Crnoj Gori svako može da pronađe idealne omjere odmora i razonode, uz nezaobilazne gastro delicije, domaću hranu i vina”, utisci su Dace Pumpure i Inite Sveide, predstavnica turoperatora iz turističke agencije “AP SAULI” koje su sa iskrenim divljenjem govorile o utiscima o Crnoj Gori i preporučivale je posjetiocima sajma.

Veliko interesovanje za Crnu Goru potvrđuje i statistika koja pokazuje da je tokom prvih sedam mjeseci 2023. godine Crnu Goru posjetilo 20.285 turista iz Letonije, Litvanije i Estonije, što predstavlja povećanje od 77% u odnosu na 2022. godinu. Ovi turisti su ostvarili 111.787 noćenja, što je porast od 76% u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je u pitanju kolektivni smještaj za prvih jedanaest mjeseci 2023.godine, zabilježeno je 26.996 turista, što je povećanje od 103% u odnosu na 2022. godinu.

Osim NTO CG, ponudu su predstavile hotelske grupe „Budvanska rivijera“ i „Montenegro Stars“, te turističke agencije „Gold“, „New Port“ i „Prometheus“, kao i lokalna turistička organizacija Herceg Novog.

foto:NTO

NIKŠIĆ PROGNOZA