NTO: Pojedini hoteli na primorju većim dijelom već popunjeni za jun, jul i avgust

Podaci koje smo dobili od privrede, najavljuju bolju sezonu nego 2022, a neki hoteli na primorju su za jun, jul i avgust velikim dijelom već popunjeni, kazala je portalu Dnevno PR menadžerka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Milena Vujović.

Prema riječima hotelijera, u nekim hotelima rezervacije su u aprilu i maju na nivou od 70 odsto popunjenosti, a očekuju i veliki broj ‘last minute’ rezervacija, kaže Vujović.

Ona navodi da Crna Gora spremno dočekuje predstojeću ljetnju turističku sezonu, imajući u vidu “unaprijeđenu turističku ponudu, kapacitete, brojne manifestacije, kao i raznovrsne programe lokalnih turističkih organizacija”.

Podsjeća da su na važnim sajmovima predstavili turističku ponudu, a da je fokus bio na tržištima koja mogu značajno doprinijeti produženju sezona.

“Riječ je o tržištima Njemačke, Izraela, Poljske, Francuske, Austrije, Velike Britanije, kao i regiona, na kojima je iskazano veliko interesovanje za Crnu Goru u periodu pred i postsezone. Imamo velika očekivanja i od tržišta Kazahstana, baltičkih zemalja i Skandinavije, gdje smo u prethodnom periodu intenzivirali promotivne aktivnosti”, kazala je Vujović.

Dobre najave sa tržišta Kazahstana, Izraela, Njemačke, Britanije…

Prema njenim riječima, Crnu Goru očekuju i tradicionalno dobre najave od gostiju iz susjednih zemalja, te očekuju da se dobar trend iz prethodnih godina nastavi i u ovoj.  Pored toga, hotelijeri ističu da imaju dobre najave i sa tržišta Kazahstana, Izraela, Njemačke, Velike Britanije, Turske i Češke, kao i sa drugih tržišta sa kojima imamo dobru avio povezanost.

“Međunarodna istraživanja pokazuju da je dobra avio povezanost preduslov dobre posjete sa određenog tržišta, te nas uvijek raduje otvaranje novih avio-linija i unapređenje avio-povezanosti. Kada je riječ o ovoj godini, moramo pomenuti otvaranje avio-linije na relaciji Riga-Tivat. Jedna od vodećih britanskih avio-kompanija, ‘Jet2.com’ ove godine će imati letove na relaciji Tivat – Mančester, čime je unaprijeđena i avio-povezanost sa tržištem Velike Britanije, sa kojim nas povezuju još tri avio-kompanije “Wizz Air”, “Ryanair” i “Easyjet”. S obzirom na dobre najave, imamo i velika očekivanja od  letova na relaciji Kairo – Podgorica; kao i od letova avio-kompanije “Air Astana” koji će nas povezivati sa Kazahstanom. Raduju nas i najave nacionalne avio-kompanije “Air Montenegro” za letove ka Pragu, Brnu i Bratislavi. Ove godine će nas tri avio-kompanije čarter letovima povezivati sa Tel Avivom, a tradicionalno dobru avio-povezanost imamo i sa tržištem Francuske, Njemačke i Turske”, kazala je naša sagovornica.

U Crnoj Gori sredinom aprila oko 30.350 turista

Prema podacima koje lokalne turističke organizacije dostavljuju NTO CG, u Crnoj Gori je sredinom aprila boravilo oko 30.350 turista, što je oko 28 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a u poređenju sa 2019. godinom oko 93 odsto više. Prema istim podacima, najveći broj turista je iz regiona, Izraela, Turske, Njemačke, Austrije, Francuske, Poljske, a zapažen je i određeni broj turista iz Rusije i Ukrajine.

“Tokom 2022. zabilježen je značajan rast broja turista sa tržišta Velike Britanije, Njemačke, Izraela, Francuske, SAD-a, Češke i Poljske. Osim tih tržišta, ove godine imamo velika očekivanja i od tržišta Kazahstana, baltičkih i skandinavskih zemalja, a tradicionalno imamo dobre najave i sa tržišta regiona”, navodi Vujović.

“Uspjeli smo da privučemo turiste sa drugih tržišta”

Ističe da, zahvaljujući intenzivnim promotivnim aktivnostima na brojnim tržištima, tokom 2022. godine Crna Gora bilježi izuzetno dobru posjećenost.

“Podaci Uprave za statistiku Monstat nam pokazuju da smo uspjeli da ostvarimo cilj i privučemo turiste sa drugih tržišta”, kazala je Vujović.

Za kolektivni i individualni smještaj za prva dva mjeseca ove godine, pored turista iz regiona, Njemačke, Turske, SAD-a, Velike Britanije, Kine, zabilježen je i određeni broj dolazaka iz Rusije i Ukrajine.

“Fokus na promociji ruralnog turizma i aktivnog odmora”

Narednog mjeseca u NTO očekuju i intenzivnu promociju na tržištu regiona.

“Osluškujući želje turista, koji su sve više zainteresovani za dodatni sadržaj kojim će obogatiti njihov boravak u destinaciji, fokus smo stavili na promociju ruralnog turizma i aktivnog odmora. U tom smislu Crna Gora ima mnogo toga da ponudi, pa ih ove godine očekuju atraktivne panoramske rute, rafting, kanjoning, paraglajding, brojne manifestacije i događaji različite prirode”, kazala je Vujović.

Ona navodi da Crnu Goru pored uspješne promocije destinacije na emitivnim tržištima, NTO ohrabruje i to što u pogledu uspješnosti predstojeće sezone jeste i dobar buking koji Crna Gora bilježi u ovom trenutku.

“Značajni koraci na pozicioniranju Crne Gore kao cjelogodišnje destinacije”

Sezonalnost i neravnomjeran regionalni rast, kaže Vujović, neki su od najvećih problema za crnogorski turizam.

Iz NTO Crne Gore navode da posljednje godine crnogorskog turizma pokazuju da je Crna Gora učinila značajne korake na polju pozicioniranja Crne Gore kao cjelogodišnje destinacije i popularizaciji manje posjećenih predjela.

“S tim ciljem, NTO CG je donijela Odluku o oslobađanju od participacije turistički manje razvijenih opština, te sufinansirala njihovo učešće na sajmu Alpe Adria u Ljubljani. Nastavićemo da dajemo doprinos na polju promocije centralnog i sjevernog dijela zemlje, kao i onih vidova turizma, poput MICE turizma, koji mogu osigurati dobru posjećenost i van sezone”, istakla je Vujović.

Prema njenim riječima, duži period je ukazivano na potrebu za unapređenje putne infrastrukture, te je otvaranje dionice auto-puta značajno doprinijelo povezivanju sjevera i juga.

“Prethodna godina, u kojoj smo u centralnom dijelu zemlje imali oko 70% bolju posjećenost, pokazuju koliko su ovakvi projekti značajni za crnogorski turizam. Jedan od izazova jesu i smještajni kapaciteti na sjeveru zemlje, ali i tu je primjetan osjetan pomak, imajući u vidu najavu za otvarenje novih hotela u Kolašinu”, navela je Vujović.

Još jedan od problema, koji je posebno potenciran od turističkih djelatnika jeste nedostatak radne snage.

“Ovo je problem koji zahtijeva ulaganje u ljudske resurse, usklađivanje obrazovnog sistema sa tržištem rada, kao i bolji status sezonskog radnika”, istakla je Vujović.

“Potrebno još vremena za potpuni oporavak od koronavirusa”

Uticaj koronavirusa na turističke tokove u ovom trenutku nije značajan, međutim, činjenica je, kaže Vujović, da se na globalnom nivou posljedice pandemije još osjećaju.

“Turizam je grana privrede koja je najsnažnije bila pogođena pandemijom COVID-19 i jasno je da će trebati još vremena da se u potpunosti oporavimo. Nakon eskalacije pandemije, više nego ikada smo svjesni činjenice da je bezbjednost destinacije na prvom mjestu, te su se i prioriteti turista dosta promijenili. Turisti sve više postaju ekološki osviješćeni, žele više vremena da provode u prirodi i uživaju u aktivnostima na otvorenom. U skladu sa tim, fokus je bio stavljen na sjever Crne Gore, ruralni turizam i ponudu aktivnog odmora. Prema trenutnim najavama, vjerujemo da koronavirus neće imati uticaj na predstojeću sezonu. Ipak, prethodne godine su nam pokazale koliko treba biti obazriv i na najmanju opasnost u pogledu zdravstvene bezbjednosti destinacije, te pravovremeno djelovati”, kazala je Vujović.

Tokom 2021. petina turista iz Rusije i Ukrajine

Ona podsjeća da su tokom 2021. godine turisti iz Rusije i Ukrajine učestvovali sa oko 21 odsto u ostvarenim noćenjima, te da je bilo jasno da će to uticati na crnogorski turizam. To je u prošloj godini, kaže Vujović, nadomješteno turistima sa drugih tržišta.

Prema podacima Monstata, u kolektivnom i individualnom smještaju tokom 2022. godine ostvareno je 2.183.975 dolazaka turista, što je oko 30% više turista u odnosu na isti period 2021. godine, a imali smo i oko 25% više ostvarenih noćenja.

Vujović ističe da su prethodne godine bile podsjetnik koliko je važno raditi na diversifikaciji turističkog tržišta, pa su se, kaže ona, ove godine trudili da budu prisutni na što većem broju tržišta koja su važna za ovu sezonu.

“Prvi put smo učestvovali na jednom od najznačajnijih događaju u oblasti turizma u baltičkim zemljama, sajmu u Rigi; predstavili smo turističku ponudu na sajmu u Tel Avivu, na većini sajmova na tržištu njemačkog govornog područja, imali veliki broj promotivnih aktivnosti ka tržištu Velike Britanije, a u toku je priprema za učešće na Arapskoj turističkoj berzi u Dubaiju. Osim toga, pokrenuli smo promotivne aktivnosti i na tržištu SAD-a i Kanade”, objašnjava Vujović.

“Turisti se najviše žale na buku iz ugostiteljskih objekata i od građevinskih mašina”

Pri identifkaciji problema sa kojima se suočavaju tursti, njihovih primjedbi i sugestija, izuzetno je značajan Call centar NTO CG.

“Prema podacima Call centar NTO CG, u periodu od decembra do 27. marta je zabilježeno 32 poziva. Nije bilo pritužbi, već su pozivi bili upućeni radi dobijanja informacija o ski-busu, radnom vremenu autobuske i željezničke stanice, kao i za prijavu boravka. Tokom jula i avgusta prethodne godine upućeno je najviše poziva, čak oko 130. Bilo je 79 pritužbi koje su se odnosile samo na primorje, i to na buku u ugostiteljskim objektima i od građevinskih mašina, na upotrebu električnih trotineta, smeće po gradu, kao i na visoke cijene usluga. Ipak ti negativni komentari ticali su se samo nekih lokacija”, navela je Vujović.

Izvor: Dnevno.me

NIKŠIĆ PROGNOZA