Novi Zakon o korišćenju energije: Aukcijama će štititi građane i državu od korupcije

Novim Zakonom o korišćenju energije iz obnovljivih izvora država će podsticati i male hidroelektrane (mHE), ali njihova instalisana snaga ne smije da prelazi 10 mW instalisane snage, previđeno je u predlogu tog pravnog akta.

Zakon predviđa aukcije, čime će biti omogućen prelazak na tržišne sistema podsticaja i napuštanje dosadašnjeg koncepta „fid in“ tarifa i zagarantovanog otkupa električe energije, saopšteno je „Danu“ iz Ministarstva energetike i rudarstva (MER).

Time će se, kako smatraju, podstaći postizanja najpovoljnijih cijena električne energije za potrošače. ​Takođe, donošenjem ovog zakona Crna Gora će se uskladiti sa pravnom tekovinom EU u oblasti energetike.

– Zakon će stvoriti pretpostavku za organizovanje prvih aukcija i daje instrument Vladi da donese trogodišnji plan sistema podsticaja i određuje kvote za aukcije. Zakon detaljno uređuje koncept građanske energije, tj. kupaca, proizvođača i Zajednice obnovljivih izvora, čiji potencijal postoji u Crnoj Gori, i intencija je da građani budu nosioci zelene tranzicije i aktivno učestvuju u obnovljivim izvorima energije – ističu iz ministarstva.

Po zakonu, instalisana snaga mHE ne smije da prelazi 10 mW instalisane snage, što je gornja granica koju su podržali Evropsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA) i Evropska komisija.

– Razlika u odnosu na nekadašnje mHE prvenstveno je ta što su prethodne bile u sistemu „fid in“ tarife i garantovanog otkupa, dok će mHE prepoznate ovim zakonom, ako uopšte bude raspisana kvota za njih, biti prepuštene tržišnoj utakmici i takmičenju u cijeni električe energije. Ne postoji nikakva garancija da će im država nešto otkupiti, pa se samim tim postavlja i pitanje isplativosti takvih projekata – objasnili su iz resora kojim rukovodi Saša Mujović.

Kada je riječ o mHE, kako navode, to je samo jedan od modaliteta korišćenja obnovljivih izvora energije, pored vjetro i solarnih elektrana, i kao takav je morao biti obuhvaćen ovim zakonskim rješenjem, kao što je slučaj i sa zemljama u okruženju i zemljama EU.

– S obzirom na to da mHE učestvuju samo pet odsto u energetskom miksu Crne Gore, orijentacija države će biti prvenstveno na daljem razvoju obnovljivih izvora koji mogu adekvatno da zadovolje naše potrebe, primarno iz vjetra i sunca, uz poštovanje svih propisa Crne Gore, u čemu i novi zakon treba da bude temeljni oslonac – poručuju iz ministarstva.

Za razliku od perioda prije avgusta 2020. godine, kako su konstatovali, investitori do sada nisu pokazali posebno interesovanje za mHE 10 mW instalisane snage.

– Fokus investitora je dominantno na obnovljivim izvorima iz vjetro i solarnih elektrana zbog većeg potencijala za proizvodnju i iskorišćenja tih resursa – navode iz MER-a.

Na pitanje „Dana“ da li je urađena procjena kako mHE do 10 mW instalisane snage utiču na prirodnu sredinu, odgovorili su da je prilikom rada na zakonu rađen postupak procjene po odredbama Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu.

– Ako postoje loša zakonska rješenja u toj oblasti, saglasni smo da ih treba mijenjati. Međutim, moramo reći da u tom smislu treba pokrenuti inicijative i ka svim drugim organima koji se bave ovim pitanjima, a koji dominantno diktiraju uslove kroz svoja zakonska rješenja o načinu izgradnje ovih objekta, o kvalitetu životne sredine, kao o kontroli uticaja na životnu sredinu. Sa aspekta Ministarstva energetike i rudarstva, bitno je da svi propisi koji se tiču zaštite životne sredine prilikom izgradnje ovih objekata budu maksimalno ispoštovani – naglasili su iz ministarstva.

Upitani zašto su mHE uopšte ušle u predlog zakona, s obzirom na prethodna iskustva, ali i činjenicu da Crna Gora izvozi struju, istakli su da je hidropotencijal kao izvor energije prihvaćen u regionu i u zemljama EU, a koji je jasno propisan sadržinom odgovarajuće direktive.

– Država će dalje razvijati obnovljive izvore energije, ali uz jasno poštovanje svih propisa i vodeći računa o interesu građana – poručili su iz Ministarstva energetike.

Svi prihvatljivi predlozi uvršteni u tekst nacrta zakona

Na okruglim stolovima o korišćenju energije iz obnovljivih izvora koje je ministarstvo organizovalo 12, 13. i 14. februara nije bilo predstavnika pojedinih NVO čiji se dolazak očekivao, napominju iz tog resora.

Obavještenje o sprovođenju okruglih stolova bilo je objavljeno na internet stranici Ministarstva energetike i rudarstva i na portalu E uprave.

Ističe se da su svi komentari, primjedbe i sugestije detaljno razmatrani, a svi predlozi koji su ocijenjeni kao prihvatljivi uključeni su u tekst nacrta zakona.

– Dostavljeno je oko 100 ko­­­­­­­mentara, pitanja i sugestija, i to od različitih energetskih subjekata, Privredne komore, Regulatorne agencija za energetiku i rezervisane komunalne djelatnosti, zainteresovanih kompanija, NVO sektora, Udruženja naftnih kompanija – navode iz ministarstva.

foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA