Neophodno obezbijediti sredstva za podršku pekarskoj industriji

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i potpredsjednik Vlade Crne Gore, Vladimir Joković, razgovarao je danas sa predstavnicima pekarske industruje u cilju pronalaženja najboljeg rješenja za pružanje adekvatne podrške ovom sektoru, kako bi dali doprinos razvoju pekarske industrije kroz zakonom predviđene mjere podrške i intermedijaciju u svim oblastima za koje se iskaže potreba uključivanja.

Kako je saopšteno iz MPŠV, sastanku su, pored Jokovića, prisustvovali i Marko Radonjić (državni sekretar), Miroslav Cimbaljević ( generalni direktor Direktorata za poljoprivredu), Mirsad Spahić (načelnik Odjeljenja za ekonomske analize i tržište), Lidija Rmuš (sekretarka Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije PKCG), kao i predstavnici pekarskog sektora.

“Donošenjem neustavne Odluke 42. Vlade o utvrđivanju maksimalne maloprodajne cijene pšeničnog bijelog hljeba, za vrijeme trajanja epidemije zarazne bolesti, COVID-19, a zatim i u usljed naglog rasta cijena žitarica i drugih inputa izazvanih nestabilnošću na svjetskom tržištu u prvoj polovini 2022.godine, ovaj sektor pretrpio je negativne finansijske posljedice, a dodatno je ugrožena i likvidnost samog sektora, pa je neophodno pružiti finansijsku podršku, kako bi se osigurala likvidnost i nastavak proizvodnje”, istakli su u saopštenju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U toku važenja Odluke, pekarska industrija je, ukazuju, redovno isporučivala hljeb tržištu, a utvrđivanje maksimalne maloprodajne cijene stavilo ih je u “neravnopravan položaj u odnosu na ostale učesnike na tržištu i u krajnjem ugrozilo njihovo poslovanje”.

“Sirovine, ambalaža, energenti (lož ulje, dizel i gas), u posmatranom intervalu, su poskupili u od 40-120 odsto, što je prouzrokovalo ogromne gubitke u poslovanju kod pekarskih proizvođača”, naglašavaju u saopštenju.

Polazeći od navedenog, a imajući u vidu iskazanu odgovornost pekarske industrije tokom važenja Odluke i uzimajući u obzir nepredvidivost budućih kretanja, kao i važnost stabilnosti ovog sektora u cilju zadovoljenja egzistencijalnih potreba građana, neophodno je, poručuju iz Ministarstva, obezbijediti sredstva za podršku pekarskoj industriji.

“Suočavajući se sa izazovima krize i nestabilnosti na globalnom nivou, na ovaj način će se omogućiti osiguranje i podrška domaćoj proizvodnji, a sve u cilju daljih mogućnosti za zaštitom životnog standarda građana kroz očuvanje privredne supstance. Podrškom sektoru pekarstva osiguravaju se neophodni preduslovi za nesmetano funkcionisanje, a time se obezbjeđuje sigurnost snabdijevanja osnovnom životnom namirnicom i kreira dobra polazna osnova za buduće unapređenje partnerskog odnosa između Vlade Crne Gore i privrede”, naveli su u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će uputiti zahtjev Ministarstvu finansija da obezbijedi sredstva iz Tekuće budžetske rezerve.

Izvor: CdM

Foto: MPŠV

NIKŠIĆ PROGNOZA