Nema LNG terminala bez TE, Raičević najavio referendum ukoliko se nastavi sa projektom

LNG terminal u luci Bar se neće graditi bez termoelektrane, otvoriće se nekoliko stotina radnih mjesta, a o konkretnim ekonomskim benefitima se još uvijek ne može govoriti. Građani i odbornici lokalne skupštine su skeptični prema projektu, a predsjednik Opštine Dušan Raičević je najavio referendum ukoliko Vlada nastavi sa projektom.

To je zaključak sa sastanka predstavnika američkih kompanija, potpisnica Memoranduma o razumijevanju o izgradnji LNG terminala, sa odbornicima u barskoj skupštini i njenim šefom, Branislavom Nenezićem i prvim čovjekom Bara, Dušanom Raičevićem.

Raičević je predstavnicima kompanija “Wethington Energy Innovations“ i „Enerflex LTD“ zamjerio što su potpisali memorandum sa tadašnjim premijerom u tehničkom mandatu, Dritanom Abazovićem, kako je kazao, u tajnosti. Istakao je da je ovo projekat koji najviše utiče na Bar a oni se tek sada sastaju, iako su ovi investitori već nekoliko puta posjetili Crnu Goru i sastajali se sa predstavnicima Vlade i Luke Bar.

Nenezić je kazao da su građani Bara protiv izgradnje LNG-a i u razgovoru sa biznismenima zaključio da je ovo prvi projekat koji ove dvije američke kompanije zajedno sprovode.

Sastanku su prisustvovali odbornici svih partija u Skupštini opštine Bar i predtavnicima američkih kompanija postavljali pitanja koja su se ticala potencijalnih eksplozija, benefita, broja radnih mjesta i buduće saradnje.

Oni su zaključili da je sastanak bio koristan ali i zahtijevali da se komunikacija i saradnja nastavi u cilju bolje informisanosti javnosti.

Predstavnici ove dvije kompanije prezentivali su plan koji imaju za izgradnju LNG terminala i TE u luci Bar a utvrđeno je da se još uvijek ne zna koja će firma, potenijalno, raditi na izgradnji TE.

Sastanaku je prisustvovala i predstavnica Ministarstva energetike i rudarstva, na čiju inicijativu a u saradnji sa Nenezićem su se i sastali.

Foto: Marija Pešić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA