Nedostatak radne snage ključni problem turističke privrede

Nedostatak radne snage ključan je problem naše turističke privrede, poručeno je s konferencije za medije koju je organizovalo Crnogorsko turističko udruženje (CTU).

Žarko Radulović, predsjednik CTU-a tvrdi da ukoliko se ne odobri dolazak radnika iz dalekih zemalja, nećemo moći ove godine da računamo na prihod od milijardu i 300 miliona eura, nego će, kako je kazao, biti lošije nego prošle godine.

„Imamo desetak hotela koji su odbili značajan broj gostiju i na taj način ugrozili svoju reputaciju, jer nemaju radnike da otvaraju svoje hotele. Hoteli sa 4 i 5 zvjezdica razmišljaju da se preregistruju u motele, da bi lakše obavljali posao“, kazao je Radulović.

On je naveo da Crna Gora nema bilateralne sporazume sa Nepalom i obećao da niko iz tog kraja neće doći.

„Rekli su nam da podignemo plate radnicima. Oni znaju naše bilanse i mogu da vide kolike plate možemo da damo. Mi plate ne možemo da podignemo. Ove godine radimo za iduću godinu, ako pokleknemo ove godine, naredne nećemo imati ni pola ovoga što imamo“, kazao je Radulović.

Radulović je istakao da ako gosti ove sezone ne budu zadovoljni naredne godine ćemo, kako je kazao, doživjeti krah.

„Ako ove godine pukne sezona, ako turisti ne budu zadovoljni uslugom, on će prenijeti poruku ‘Ne idite u CG’ i mi ćemo naredne godine doživjeti krah. Ima li veće simbolike, na Praznik rada, mi pričamo o radu? Mi razumijemo probleme ljudi koji rade na šalterima, ali ne razumijemo da ne može da se organizaciono promjeni, poveća broj šaltera“, kazao je Radulović.

Ranko Jovović iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) kazao je da godinama pokušavaju da riješe problem.

„Zalažemo se za uvođenje stalnog sezonskog radnika i to bi riješilo koliko toliko ovaj problem. Fali nam stalni sezonski radnik. Stvari treba ubrzati, moramo brzo naći rješenje za stalnog sezonskog radnika“, poručio je Jovović.

Aleksandar Jovanović istakao je ispred NVO Udruženje ugostitelja Budve da kao država nijesmo ništa uradili kako bismo ovo preduprijedili.

„Ono što je najveći problem kod nas je administracija, da bi se uvezla radna snaga iz inostranstva.
Bili bismo srećni kada bismo mogli da obezbijedimo radnu snagu ovdje. Mi raspišemo oglas, ali se malo ko ili čak niko ne javi. Plate u turizmu su veće nego u drugim oblastima. Plate kuvaru su duplo veće nego premijeru Crne Gore ili ministrima“, kazao je Jovović na konferenciji za novinare.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA