Neće biti povećanja primanja za majke sa troje i više djece

Uprkos prošlogodišnjim najavama da će, osim penzija i drugih socijalnih davanja, biti usklađivane i naknade za majke sa troje i više djece do toga neće doći, jer zakon o ovim naknadama ne predviđa takvu mogućnost, potvrdili su „Danu“ iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Najave usklađivanja svih socijalnih davanja prošle godine najavio je ministar finansija Aleksandar Damjanović prilikom predstavljanja budžeta za ovu godinu.

– Naknade određene po osnovu Zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece („Sl. list CG“, broj 145/21) nije moguće uskladiti, budući da za to ne postoji zakonski osnov – naveli su iz resornog ministarstva.

Iz resora, na čijem je čelu Admir Adrović, ističu da je članom sedam navedenog zakona propisano da su naknade određene u istom iznosu koji je utvrđen Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

– Međutim, te odredbe zakona su proglašene neustavnim Odlukom Ustavnog suda Crne Gore U-I broj 6/16 od 19. aprila 2017. godine („Službeni list CG“, broj 31/17). Stoga, donošenje Zakona o obeštećenju bivših korisnica tih naknada smatra se kao neki vid obeštećenja za bivše korisnice naknade zbog prekida isplata tih naknada, ali zakon nije propisao mogućnost njihovog usklađivanja – navodi se u odgovoru Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Prema ovom zakonu, član 7 propisuje da se naknada određuje u postotku prosječne neto zarade u Crnoj Gori ostvarene u godini koja prethodi godini sticanja prava na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece.

– Za žene koje su ostvarile to pravo po osnovu rođenja troje djece i ostvarivanjem najmanje 25 godina radnog staža, naknada iznosi 70 odsto prosječne neto zarade, dok za žene koje su ostvarile to pravo po osnovu rođenja četvoro i više djece i ostvarivanjem najmanje 15 godina radnog staža, naknada iznosi 40 odsto prosječne neto zarade. Ovi postoci su definisani u skladu s članom 4 (član 54a i 54b) Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti („Službeni list CG“, broj 42/15) – poručili su iz ministarstva.

Ipak, od prošle godine uvođenjem programa „Evropa sad“ prosječna neto zarada konstantno je rasla, pa je u martu ove godine iznosila 781 euro, što znači da ukoliko bi se uskladile naknade one bi iznosile 546, odnosno 312 eura, umjesto dosadašnjih 336 i 196 koliko sada iznose u zavisnosti od kategorije kojoj korisnice pripadaju, to jest da li imaju 25 ili 15 godina radnog staža. Ukoliko na sve ovo dodamo i stopu inflacije koja je početkom ove godine iznosila oko 15 odsto, jasno je da su korisnice ovih naknada zapostavljene u borbi sa rastućim troškovima života u poslednjih godinu.

Primanje ukunuto pa vraćeno

Naknade su prvi put uvedene na osnovu izmjena Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti od prvog januara 2016. godine, ali su ukinute samo godinu kasnije, kada je skoro 22.000 korisnica ostalo bez ovog primanja. Zakon je ukinula tadašnja skupštinska većina koju su činili DPS, Bošnjačka stranka, SD, SDP i LP na osnovu odluke Ustavnog suda. Ipak, promjenom vlasti, zakon je usvojila nova većina krajem 2021. godine, a on je na snagu stupio u januaru prošle godine. Sa isplatom se počelo u aprilu, a za naknade se po tom osnovu prijavilo znatno manje korisnica nego ranije.

izvor,foto:DAN

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Sjajno . Mi koji smo radili 40 godine i to vrlo teske i odgovorne poslove .
Penzija sa svim povecanjima 340 eura.
Ima li pravde i zakona u ovoj drzavi?
Oce li konacno doci vrijeme da se nepravda ispravi?

NIKŠIĆ PROGNOZA