„Ne nazire se kraj poskupljenjima goriva“

Od ponoći, novo poskupljenje goriva. Benzin će biti skuplji za tri, a dizel zajedan cent. Građani kažu da je gorivo već sada preskupo, a iz Udruženja naftnih kompanija ukazuju na velike akcize.

„Imamo situaciju na globalnom nivou da su zemlje OPEK-a smanjile proizovdnju, pogotovo Saudijska Arabija, tako da je ovo, da kažem očekivani skok cijena goriva. Tako da će benzin ovog puta najvjerovantije poskupiti 0,03 centa po litru, a eurodizel poskupjeti nekih 0,01 euro cent po litru“, kaže za TVCG Boris Spalević, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija.

Ništa novo za naše novčanike. Međutim, što su prazniji – rezervoari su puniji.

A, kako se na globalnom nivou ne pitamo ni za šta kada je u pitanju gorivo, možda bi se nešto moglo uraditi na domaćem terenu.

„Imamo jako velike akcize koje iznose 0,549 euro centi po litru vezano za benzine 13.29 i za dizel iznosi 0,440. Evo, samo da dam primjer za benzine 0,440 EU dozvoljava da se smanji na nekih 11 euro centi na 0,330. Jeste da država želi da uzme taj zahvat jer se finansira iz toga, ali trebamo uzeti u obzir da imamo i građanstvo i privedu koji nijesu baš platežno sposobni da trpe ovako velike cijene goriva“, kaže Spalević.

Ipak, za sada im nekako i uspijeva. No, dok mnogi građani sastavljaju kraj s krajem, ne nazire se i kraj poskupljenjima.

„Ne vidim neki veliki optimizam da može doći do nekog znantnog pada cijena, ali ako bi zadržali i dalje ovako velike akcize dovodimo i samo građanstvo u problem jer vidite da nije samo u pitanju cijena goriva nego da imamo jako veliku stopu inflacije u Crnoj Gori, da su veliki drugi imputi, a gorivo je jedna stavka koja utiče na mnoge druge te impute“, ističe Spalević za TVCG.

Zbog svega, nesumnjivo je da je potrebna ozbiljna analiza trenutnog stanja kako bismo uhvatili korak s cijenama goriva.

Foto:

NIKŠIĆ PROGNOZA