Nastavak realizacije pilot projekta nacionalne stabilne valute

U cilju nastavka aktivnosti na realizaciji pilot projekta nacionalnog stabilecoina, odnosno stabilne valute (CBDC) u Crnoj Gori, predstavnici američke kompanije Ripple boravili su juče i danas u Crnoj Gori, saopštili su iz Centralne banke Crne Gore.

U okviru pomenute posjete, kako je saopšteno iz CBCG, eksperti Ripple-a održali su dvije edukativne radionice, na teme Asset tokenization i Web3 finance (programmability), kojima su prisustvovali predstavnici pružalaca finansijskih usluga, državnih institucija, privatnog IT sektora i akademske zajednice.

„Održavanjem ovih radionica zaokružen je niz edukativnih događaja koje su organizovali CBCG i Ripple , a kroz koju su učesnici bili u prilici da se upoznaju sa blockchain tehnologijom i njenim mogućnostima“, navodi se u saopštenju. 

Kako ističu, osim pomenutih radionica, u okviru posjete je održano i više radnih sastanaka sa predstavnicima različitih zainteresovanih grupa, na kojima su razmijenjene ideje i definisane liste mogućih kandidata, odnosno ““use case””-ova za testiranje stabilne valute u Crnoj Gori.

„Glavni cilj pilot projekta jeste da crnogorska administracija, ali i šira javnost, prošire znanja i steknu praktična iskustva u primjeni ovakve vrste digitalne valute, kao i da se sazna više o njenim mogućnostima, ali i o rizicima koje sa sobom nosi, posebno u segmentu njenog uticaja na postojeću regulativu, sajber sigurnost i/ili zaštitu prava i privatnosti krajnjih korisnika“, pojasnili su iz CBCG. 

Objašnjavaju da se učešćem u ovakvim aktivnostima Crna Gora priključuje velikoj grupi centralnih banaka širom svijeta (93 odsto) koje su, prema nedavnom izvještaju BIS-a za 2022. godini, u nekom obliku već angažovane u oblasti ispitivanja CBDC-a, a više od polovine od njih izvodi i konkretne eksperimente ili radi na pilot-programima.

Foto: CBCG

NIKŠIĆ PROGNOZA