Naredne sedmice moguće umanjenje duga Instituta ka Jugobanci

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je informacija o nacrtu ugovora kojim se rješava pitanje duga Instituta „Dr Simo Milošević“ prema Jugobanci AD, čime bi se umanjio taj dug i izbjegla eventualna blokada Instituta u Igalu.

Vlada je usvojila informaciju o Nacrtu ugovora o načinu izmirenja dijela međusobnih obaveza između Agencije za osiguranje depozita i Jugobanke AD u stečaju, obije iz Beograda, i Države Crne Gore – Ministarstva finansija i prihvatila Nacrt ugovora.

„S obzirom na to da Država Crna Gora ima obavezu izmirenja duga prema Jugobanci AD u stečaju na osnovu pravosnažne sudske presude, dok istovremeno postoji i neizmirena obaveza Republike Srbije prema Crnoj Gori za staru deviznu štednju, postignut je dogovor između dviju Vlada, čime će se izbjeći eventualna blokada Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju ‘Dr Simo Milošević’. Dogovor podrazumijeva da se dugovanje Crne Gore prema Jugobanci umanji za iznos koji Republika Srbija duguje po osnovu stare devizne štednje, čime bi se umanjile ukupne obaveze Instituta i otklonila najveća prijetnja uvođenja stečaja“, navodi se u informaciji sa sjednice Vlade.

Shodno Nacrtu ugovora, Jugobanka se obavezala da umanji potraživanja od Instituta za 10 odsto, što čini 742.140 eura, kao i da će se potraživanje umanjiti za iznos od 1.366.113 eura koji čini rezervisana sredstva na ime potraživanja Crne Gore, kao povjerioca prvog isplatnog reda Jugobanke AD u stečaju, po osnovu obaveze izmirenja stare devizne štednje, te da nema potraživanja prema Jugobaci AD Beograd, u prvom isplatnom redu.

„Nakon umanjenja, potraživanje Jugobanke prema Institutu će iznositi 5.313.150 eura, sa stanjem na dan 30.06.2023. godine. Takođe, Nacrtom ugovora je konstatovano da Država Crna Gora – Ministarstvo finansija ima utvrđeno potraživanje kao povjerilac drugog isplatnog reda u ukupnom iznosu od 528.824.245 dinara, te da je preostali iznos potraživanja drugog isplatnog reda 447.218.220 dinara“, navode u saopštenju.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, najavio je da bi naredne sedmice mogao biti potpisan ugovor kojim bi se dug Instituta „Simo Milošević“ smanjio 30 odsto.

Vlada je danas na sjednici razmatrala Informaciju o nacrtu ugovora o načinu izmirenja dijela međusobnih obaveza između Agencije za osiguranje depozita Srbije i Jugobanke u stečaju i države Crne Gore, odnosno Ministarstva finansija.

„Na taj način će se umanjiti dug Instituta 30 odsto, koji sada iznosi oko 30 miliona eura. Dajemo konkretan doprinos početku rješavanja problematičnog stanja u Institutu, koji je ova Vlada naslijedila od svojih brojnih prethodnika“, rekao je Damjanović na sjednici Vlade.

Premijer Dritan Abazović je poručio radnicima Instituta da im je Vlada najveći prijatelj u ostvarivanju prava i u pokušaju zaštite preduzeća, a samim tim i zdravstvenog turizma.

Ministarstvo finansija je početkom septembra potpisalo Protokol o saradnji sa Agencijom za osiguranje depozita, u funkciji stečajnog upravnika nad Jugobankom u stečaju, kojim se regulišu odnosi u vezi sa dugovanjem Instituta prema toj banci i pokretanje postupka izvršenja.

Riječ je o višedecenijskom sporu, koji su u prethodnom periodu u više navrata pokušali da riješe ministri finansija Crne Gore i Srbije, što je i rezultiralo najavom potpisivanja ugovora.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA