Nakon dvije godine rasta: Dolar u ovoj godini pao

Na valutnim tržištima dolarov indeks oslabio je i ove sedmice, treći put zaredom, pa je vrijednost dolara prema korpi valuta, nakon dvije godine rasta, ove godine pala, i to više od dva odsto.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je ove sedmice 0,3 odsto na 101,38 bodova, a u jednom je trenutku zaronio na 100,61 bod, najniži nivo u pet mjeseci.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 0,2 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,1035 dolara, prenosi SEEbiz.

Kurs dolara oslabio je i prema japanskoj valuti, 0,9 odsto na 141,05 JPY.

Pritisak na dolar traje već tri sedmice, od kada su čelnici američke centralne banke na posljednjoj sjednici u ovoj godini ostavili kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto.

Uz to, procijenili su da će u idućoj godini kamate biti smanjene, i to u tri navrata, vjerovatno za ukupno 0,75 procentnih bodova. To je učvrstilo tezu na tržištu da je Fed završio ciklus povećanja kamatnih stopa, s obzirom na postupno popuštanje inflacije.

Tim više što je predsjednik Feda Jerome Powell tada kazao da centralna banka najvjerovatnije više neće povećavati kamate.

Na tržištu se sada procjenjuje da postoji oko 80 odsto šansi da će centralna banka, nakon više od godinu i po zaoštravanja monetarne politike, u martu će početi smanjivati kamate.

Euro ove godine ojačao prema dolaru više od tri odsto

I čelnici Evropske centralne banke (ECB) odlučili su u decembru, na posljednjoj sjednici u ovoj godini, da zadrže kamatne stope nepromijenjene.

Iako iz ECB-a poručuju da još ne razmišljaju o smanjenju kamata, analitičari procjenjuju da je ECB, kao i Fed, završio ciklus povećanje kamatnih stopa i da iduće godine slijedi smanjenje cijene novca.

Međutim, kako se smatra da će ECB biti manje agresivan u smanjenju kamata nego Fed, euro je ove godine ojačao prema dolaru oko 3,3 odsto. To je njegov prvi godišnji rast od 2020.

Dolar je, nakon dvije godine rasta, ove godine oslabio i prema korpi valuta, 2,2 odsto. Međutim, dok je prema većini najvažnijih svjetskih valuta oslabio, u odnosu na japanski jen, dolar je ove godine ojačao, više od 7,5 odsto.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA