„Najveći broj neregularnosti u domenu radne i turističke inspekcije“

Uprava za inspekcijske poslove je od 29. decembra, zaključno sa današnjim danom, izvršila 286 nadzora, pri čemu je izdat 201 prekršajni nalog u iznosu od 82.490 eura, kazala je za Gradsku RTV Irena Gigović Radusinović, PR pomenute ustanove. Ona ističe da se u domenu radne i turističke inspekcije bilježi najveći broj neregularnosti, kao i da su u pripremi izmjene postojećeg zakona o inspekcijskim poslovima.

Intenzivniji inspekcijski nadzor, u sve tri regije, pokazao je da se velikim dijelom ne poštuju zakonske odredbe, kaže ona.

“U toku ovog perioda, od 29., imali smo 286 inspekcijskih nadzora. Možemo reći da se nepravilnosti ponavljaju kada je svaka od ovih inspekcija u pitanju. Kada je u pitanju inspekcija rada, tu smo imali najviše nepravilnosti koje se tiču neposjedovanja odluke o radu tokom državnih i vjerskih praznika tj. poslodavci nijesu obavijestili nadležne da će raditi tokom praznika a i rad na crnom je prisutan. Kada govorimo o turističkoj inspekciji, tu se najviše krši zakon o ograničavanju upotrebe duhvanskih proizvoda”, istakla je Gigović Radusinović.

Kada je riječ o upotrebi duvanskih proizvoda u zatvorenim prostorima, Uprava za inspekcijske poslove priprema predlog izmjene postojećih zakona, koji podrazumijevaju strožiju kaznenu politiku.

“Biće konkretno precizirano šta je to zatvoreni prostor, dakle nećemo moći da imamo terase koje su zastakljene a koje se otvaraju u momentu kada inspektor dodje na lice mjesta. Isto tako predložena je i strožija kaznena politika. Minimalna kazna je bila 500 eura, sada će biti 2.000 eura”, objašnjava Gigović Radusinović.

Iako je planirano da pojačan inspekcijski nadzor na snazi bude do kraja januara, turistička, tržišna, radna i zdravstveno-sanitarna inspekcija učestvovaće u pojačanim kontrolama koje će se, do daljnjeg, sprovoditi u svim Opštinama, zaključuje Gigović Radusinović.

 Foto: Screenprint/Gradska RTV

NIKŠIĆ PROGNOZA