Nagradni konkurs za najbolje u ruralnom turizmu  za 2023. godinu

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera sprovodi kampanju „Ruralno, održivo, domaćinski!“ i poziva registrovana seoska domaćinstva da se prijave na nagradni konkurs koji se realizuje u četiri kategorije:

1.    „Najbolje seosko domaćinstvo“

2.    “Najbolje seosko domaćinstvo na katunu”

3.    „Najbolja seoska domaćica“

4.    „Najbolji mladi seoski domaćin“„Najbolja mlada seoska domaćica“.

Cilj nagradnog konkursa

– Ruralni turizma je važan faktor turističkog razvoja Crne Gore, kao i razvoja globalnog turizma, uopšte. Pokretač je održivog razvoja i instrument je revitalizacije seoskih područja. Takođe, faktor je poboljšanja tržišne orjentacije i konkurentnosti seoskih područja na zahtjevnom turističkom tržištu. 

S obzirom da su ruralni predjeli suočeni sa brojnim izazovima, a prije svega depopulacijskim,  cilj nam je da kroz ovaj nagradni konkurs, koji je dobio karater tradicionalnog, dodatno podstaknemo razvoj ruralnog turizma, koji čini jednu od važnijih komponenti razvoja turizma i integralnog i održivog razvoja sela i ruralnih područja. 

Posebno je važno podržati seoska domaćinstva i domaćice i domaćine u njima, kao nosioce ovog važnog turističkog segmenta. 

Ministarstvo je opredijelilo ukupan nagradni fond za ovaj Konkurs u iznosu od 15.000 eura. Novčane nagrade su predviđene u iznosu od 500 eura do 2.000 eura.

U kategoriji „Najbolje seosko domaćinstvo“, biramo seoska domaćinstva, koja oslikavaju kulturu i istorijsko nasljeđe tog područja, a u kojima se pruža raznovrsna hrana, pića i napici, pretežno iz sopstvene proizvodnje, kao i druge vrste dodatnih sadržaja i usluga.

U kategoriji „Najbolje seosko domaćinstvo na katunu“, biramo seoska domaćinstva, koja su izgrađena u tradicionalnom i autentičnom stilu i koja oslikavaju kulturu i istorijsko nasljeđe tog područja, u kojima se pruža raznovrsna hrana, pića i napici, pretežno iz sopstvene proizvodnje, kao i druge vrste dodatnih sadržaja i usluga. 

U kategoriji „Najbolja seoska domaćica“ biramo žene/nositeljke aktivnosti koje u seoskom domaćinstvu unapređuju kvalitet usluga i ponudu  za goste radi njihovog odmora i rekreacije, vrše pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka, pretežno iz domaće proizvodnje, uzevši u obzir raznolikost ponude.

U kategoriji  „Najbolji mladi seoski domaćin“ i „Najbolja mlada seoska domaćica“ nagrađujemo muškarce/nosioce aktivnosti ili žene/nositeljke aktivnosti do 40 godina, koji u seoskom domaćinstvu unapređuju kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije, vrše pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka, pretežno iz domaće proizvodnje, uzevši u obzir raznolikost ponude.  

Na nagradni konkurs nemaju pravo učešća dobitnici nagrada za 2022. godinu- navodi se u saopštenju.

Foto: MERT

NIKŠIĆ PROGNOZA